Maďarsko opäť predlžuje regulovanie cien pohonných hmôt. Dokedy bude ešte platiť?

Maďarsko sa rozhodlo predĺžiť cenovú reguláciu pohonných hmôt. Dávajte si však pozor, pretože cena nemusí byť tak výhodná ako sa môže zdať.
Vydané  Text: 
Naši južní susedia už v novembri minulého roka prišli s riešením, ktoré malo zabrániť neustále rastúcim cenám pohonných hmôt. Tamojšia vláda, na čele s dlhoročným premiérom Viktorom Orbánom, od vtedy bojuje s vysokými cenami benzínu a nafty tým, že ich zastropovala na sume 479,9 forintov. Krátko pred koncom regulácie sa však parlament rozhodol zmrazenie cien predĺžiť. ### Pôvodný zámer bol na tri mesiace **Pôvodný zámer pritom už v novembri minulého roku hovoril, že regulované ceny pohonných hmôt budú na maďarskom trhu platiť tri mesiace**. Avšak krátko pred uplynutím tejto lehoty sa regulácia rozšírila o ďalšie tri mesiace a mala končiť začiatkom mája. **Nakoľko európsky trh sa stále pasuje s vysokými cenami PHM, Maďarsko sa rozhodlo opäť reagovať**. **Nové nariadenie staronovej maďarskej vlády totiž predĺžilo zastropovanie cien až do konca prvého polroku 2022**. Inými slovami môžeme povedať, že v Maďarsku bude možné za súčasné ceny tankovať až do 1. júla 2022. Na túto informáciu upozornil portál [aktuality.sk](https://www.aktuality.sk/clanok/Kg06wK9/madarska-vlada-bude-nadalej-regulovat-ceny-potravin-a-pohonnych-latok/) s odvolaním sa na TASR.
### Lacnejšie, no nie za 1,27 € **Aktuálna suma 479,9 forintov, čo je v prepočte približne 1,27 €, je v Maďarsku v platnosti už od 15. novembra 2021**. Na tamojšie benzíny v pohraničných oblastiach chodí aj práve preto tankovať veľmi veľa Slovákov. Treba však upozorniť na jednu vec. **Z vlastnej skúsenosti**, a taktiež aj so skúsenosti našich čitateľov, **vieme, že čerpacie stanice na prepočet forintov na eurá používajú vlastný kurz**. Môže sa teda stať, že výsledná cena za benzín alebo naftu je o niekoľko centov vyššia, ako pri prepočte cez rôzne menové kalkulačky. **V našom prípade bola cena za liter Natural 95 na úrovni 1,477 €, čo je o 20 centom na liter viac**. **Taktiež upozorňujeme, že niektoré čerpacie stanice v okrajových častiach Maďarska majú obmedzené kapacity pohonných hmôt**. Denne na nich môže plnú nádrž natankovať len zopár áut. Čerpacie stanice týmto krokom reagujú na nízke ceny benzínu a nafty, ktoré môžu byť v konečnom dôsledku pre ne likvidačné. U nás sa však podobné riešenie v dohľadnej dobe nechystá. Medzitým sa pre reguláciu cien pohonných hmôt rozhodli aj v Poľsku, kde znížili DPH. Česko sa zase uchýlilo k zníženiu spotrebnej dane na pohonné hmoty a k zrušeniu povinnosti primiešavať biozložku do nafty. Napriek tomu sú však ceny PHM na tamojšom trhu o niečo vyššie ako u nás.

Liter benzínu až o takmer 40 centov lacnejšie? Kúsok od Bratislavy to nie je problém!

Vysoké ceny pohonných hmôt prinútili viacero Slovákov tankovať v zahraničí. My sme sa boli pozrieť v Rajke. Koľko našincov tam tankuje?




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »