Nemecko zruší dotácie pre elektromobily aj plug-in hybridy! Podporia len tie, ktoré majú „skutočne pozitívny vplyv na klímu“

Nemecko môže čoskoro zrušiť dotácie pre plug-hybridy, znížiť by sa mala aj podpora pre elektrické vozidlá.
Vydané  Text: 
Nemecké ministerstvo hospodárstva chce ukončiť dotácie pre plug-in hybridné autá skôr, ako sa plánovalo. **Od roku 2023 by sa mal tiež o tretinu znížiť peňažný bonus pre elektrické vozidlá.** Tento krok je súčasťou snáh nasmerovať dotácie viac na ochranu klímy a o legislatíve v súčasnosti diskutujú príslušné vládne ministerstvá. Podľa návrhov by sa úplne zrušila dotácia vo výške 4 500 eur na plug-in hybridné modely a dotácia pre elektromobily by sa znižovala postupne. Zo súčasných 6 000 eur by mohla v budúcom roku klesnúť na 4 000 eur a v roku 2024 by klesla na 3 000 eur. **Hovorí sa tiež o úplnom zrušení dotácie na nákup elektrického vozidla po roku 2025.** Vládna koalícia sa vo svojom pláne dohodla, že od budúceho roka bude poskytovať podporu len autám, ktoré majú „pozitívny vplyv na klímu“, a do konca roka 2025 úplne zastaví poskytovanie dotácie. *„Chceme zintenzívniť našu podporu pre e-autá a zamerať sa viac na ochranu klímy,“* uviedol minister hospodárstva, Robert Habeck, v rozhovore pre Funke. *„Podľa nášho názoru sú plug-in hybridy dostupné a už nepotrebujú verejné financovanie.“* Zástupcovia automobilového priemyslu toto rozhodnutie, pochopiteľne, kritizujú. Predčasné ukončenie dotácií pre plug-in hybridy by podľa nich *„ohrozilo nábeh na elektrickú mobilitu a ignorovalo by realitu spotrebiteľov v Nemecku,“* uviedla vo štvrtok vo vyhlásení Hildegard Mueller, ktorá vedie automobilovú lobby VDA. Mueller okrem toho kritizovala, že dotácia je viazaná na dátum dodania vozidiel, čo vytvára neistotu ohľadom konečného účtu kupujúcich, pretože kvôli problémom s dodávateľským reťazcom musia na svoje auto často čakať viac mesiacov ako zvyčajne.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!