Nečakaná správa! Honda a Sony spájajú sily, vytvoria novú automobilovú značku

Prvý model postaví Honda na platforme od Sony.
Vydané  Text: 
Spoločnosť Sony na veľtrhu CES 2020 prekvapila takmer každého, keď predstavila Vision-S vo forme elegantného elektrického sedanu. Ďalšieho konceptu, SUV Vision-S 02, sme sa dočkali začiatkom tohto roka na rovnakej výstave v Las Vegas. Na januárovom veľtrhu CES divízia Sony Mobility **odprezentovala ambíciu vstúpiť do segmentu elektromobilov v spolupráci so strategickým partnerom.** A dnes sme sa už oficiálne dozvedeli, kto tým partnerom nakoniec bude. Spoločnosť Sony plánuje na vývoji a výrobe elektrických modelov **úzko spolupracovať s japonskou automobilkou Honda.** Spoločne sa dohodli vytvoriť novú elektrickú značku, ktorej názov zatiaľ nepoznáme. Oficiálne by sme ju však mohli spoznať už koncom tohto roka. **Ak pôjde všetko podľa plánu, prvý model sa začne predávať už v roku 2025.** Ako sa očakávalo, Honda bude mať na starosti výrobu samotného auta v jednej zo svojich vlastných tovární a bude využívať platformu vyvinutú spoločnosťou Sony. Či bude produkčný model nejakým spôsobom príbuzný s už odhaleným sedanom alebo SUV Vision-S, momentálne nevieme potvrdiť. Nemyslíme si však, že tieto dva prepracované koncepty poputujú do zberných surovín.
Ich výroba stála Sony nemálo peňazí a **nadviazala pri vývoji kľúčové spolupráce s ďalšími významnými dodávateľmi komponentov ako sú Magna Steyr, Bosch, ZF, Continental, Nvidia či Qualcomm.** Obe karosárske verzie boli predstavené s pohonom všetkých kolies a dvoma elektromotormi (vpredu a vzadu) s kombinovaným výkonom 400 kW. Sedan by mal podľa papierov zrýchliť z 0 na 100 km/h za 4,8 sekundy a dosiahnuť rýchlosť až 240 km/h. SUV by malo byť pomalšie, pretože váži až 2 480 kg. Aj tak by sme tieto čísla nemali brať veľmi vážne, pretože sa stále jedná len o koncepty. **Najviac nás v súčasnosti zaujíma práve platforma, ktorú by malo Sony využiť aj v produkčnej výrobe.** Sony tvrdá, že bola navrhnutá nielen pre sedany a SUV, ale aj pre minivany a iné typy áut. Veríme, že ďalšie zaujímavosti sa dozvieme už čoskoro, koncom tohto roka pri oficiálnom predstavení spoločnej značky.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »