Tínedžerovi sa podarilo prelomiť zabezpečenie Tesly. Čo to znamená pre svet automobilizmu?

To čoho sa svet obával je možno tu. Digitalizácia áut môže byť poriadne nebezpečná a to sa nebavíme o používaní dotykových plôch počas jazdy…
Vydané  Text: 
V posledných dňoch viaceré [zahraničné](https://www.telegraph.co.uk/technology/2022/01/12/teenage-hacker-claims-tesla-security-flaw-let-take-control-25/) [magazíny](https://insideevs.com/news/560350/hacker-full-control-25-teslas/) [informujú](https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-10396015/Hacker-19-takes-control-20-Teslas-flaw-party-software.html) o tínedžerovi, ktorý vraj dokázal prelomiť zabezpečenie Tesly. Informácie sa najskôr objavili na sociálnej sieti Twitter, kde ich mal zverejniť len 19-ročný hacker a IT bezpečnostný špecialista. Celým problémom sa však už zaoberajú aj analytici v Tesle. Čo to môže znamenať pre všetky moderné autá? ### Obišiel zabezpečenie cez bezpečnostnú dieru Fred pár dňami, účet na sociálnej sieti Twitter s názvom [David Colombo](https://twitter.com/david_colombo_?s=20) zverejnil príspevok, v ktorom hovorí, že **prevzal čiastočnú kontrolu nad viacerými vozidlami Tesla naprieč celým svetom**. Colombo v originálnom príspevku uvádza, že má kontrolu nad približne 20 vozidlami Tesla v 10 rôznych krajinách sveta. **Neskôr bolo vlákno pôvodného tweetu doplnené o informáciu, ktorá hovorila až o 25 modeloch Tesla z 13 krajín sveta**. **Mladému hackerovi sa vraj podarilo získať prístup do systému týchto áut cez bezpečnostnú dieru v systéme Tesla**. Údajne má byť schopný na diaľku otvoriť okná, zapnúť svetlá, naštartovať či dokonca vypnúť bezpečnostné prvky na aute. **Nemôže však nijakým spôsobom komunikovať s vodičom**. Jedinou možnosťou je vraj okamžitné zapnutie audiosúpravy auta na plný výkon. To môže byť pritom veľmi nebezpečné a môže spôsobiť dopravnú nehodu. ### Už komunikuje s Teslou Colombo samozrejme verejnosti neprezradil spôsob akým sa mu podarilo obísť zabezpečenie vyzidla. **Uviedol však, že potrebné dáta už prebral so zástupcami automobilky**, ktorí mu majú dať odpoveď v najbližších dňoch. Tesla zatiaľ oficiálne stanovisko nevydala, no ak je všetko skutočne pravda, dostávame sa k závažnej bezpečnostnej otázke. ### Autá ako cieľ hackerov Ak je možné podobným spôsobom preniknúť cez pomerne pokročilý systém Tesly, menej rozvinuté zabezpečenia niektorých iných automobiliek môžu byť vo veľkom ohrození. Táto téma sa pritom zdá byť pomerne aktuálnou. Takmer všetky automobilky sa dnes snažia svoje autá digitalizovať. Infotainment a auto je naustále pripojené k sieti a je teda len otázkou času, kedy sa hackerom podarí prelomiť jeho zabezpečenie. Naštastie, David Colombo svoje poznatky odovzdal zástupcom Tesla, ktorí pravdepodobne bezpečnostnú dieru opravia. Avšak v budúcnosti sa nemusí nájsť hacker, ktorý chybu nahlási, ale môže ju využiť vo svoj prospech. Práve z toho dôvodu je aktuálny trend digitalizácie pomerne nebezpečný. Auto je totiž zbraň, ku ktorej má prístup každý z nás aj bez zloženia potrebných skúšok.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!