Nový VW Passat sedan už do výroby neobjednáte. Automobilka ukončuje 36-ročnú éru klasického sedanu

Volkswagen Passat sedan sa už nedá objednávať do výroby, v ponuke sú však skladové modely a výrobca čoskoro ponúkne alternatívu.
Vydané  Text: 
Koncom roka 2020 sa objavila prvá fáma, že Volkswagen zo svojej ponuky vyradí Passat sedan. Dnes je to realita. Passat sa už od začiatku tohto roka nedá objednávať do výroby, [potvrdil importér značky pre holandský AutoWeek](https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/doek-is-gevallen-voor-volkswagen-passat-sedan/) a dokazuje to aj [slovenský konfigurátor](https://konfigurator.vw.sk/cc-sk/sk_SK_VW19/V/models), ktorý už model **Passat sedan ponúka výhradne zo skladových zásob** – nový model si už neobjednáte. V ponuke sa však naďalej nachádza kombi Passat Variant, tomu má automobilka zabezpečiť aj ďalšiu generáciu. Sedany sa budú podľa holandského importéra vyrábať ešte tento rok, no sú určené **len pre zákazníkov, ktorí už majú objednávku na výrobu** alebo na dodanie zo skladu. Na ceste sú teda stále nejaké nové sedany.
Slovenská verzia konfigurátora už tiež neponúka personalizáciu modelu Passat sedan, namiesto toho odkazuje na výber skladových a predvádzacích vozidiel. Verziu kombi však konfigurovať možno aj naďalej.
### Prečo Passat sedan musel skončiť? Tradičná stredná trieda je na dobrej ceste k vyhynutiu. Nasvedčuje tomu aj koniec Fordu Mondeo a špekulácie o skorom ukončení výroby sedanov [Opel Insignia](https://autoviny.sk/obsah/znacka/opel-insignia) a [Renault Talisman](https://autoviny.sk/obsah/znacka/renault-talisman). Nový [Citroën C5 X](https://www.autoviny.sk/novinky/122295/toto-je-novy-citroen-c5x-podla-znacky-ide-o-uplne-novy-druh-auta) tu síce ostáva, ale aby vyhovel meniacim sa spotrebiteľským preferenciám, ponúka výrazne odlišný tvar karosérie. Dôvod, prečo [Volkswagen](https://autoviny.sk/obsah/znacka/volkswagen) prestáva so sedanom Passat, je ľahké uhádnuť. Jednoducho dnes už nemá dostatočné predajné úspechy. Volkswagen Passat má za sebou už takmer 50 rokov (Typ 32, 1973 – 1981). Prvá generácia sa predávala ako 2- a 4-dverový sedan a ponúkala aj 3- a 5-dverové verzie, ale všetky zdieľali karosárske vyhotovenie fastback (resp. hatchback) a dizajn navrhnutý Giorgettom Giugiarom. Prvý formálny sedan pod značkou Passat uzrel svetlo sveta až v roku 1985 (generácia B2). Keďže posledné objednávky na nové modely boli možné odoslať do konca minulého roka, môžeme hovoriť o 36-ročnej ére sedanu. Zatiaľ čo kombi Passat Variant sa dočká novej generácie, nebude sa to týkať karosérie sedan. **Alternatíva však existovať bude**, automobilka má pripravovať plne elektrickú verziu pod značkou ID. V súčasnosti automobilka **Volkswagen odvážne transformuje svoje modelové portfólio**, aby reagovalo na zmeny spotrebiteľského správania aj európske emisné normy pre osobnú dopravu. V súčasnosti ponúka viacero elektromobilov, ktoré nesú spoločné pomenovanie ID. Ide o [hatchback ID.3](https://www.autoviny.sk/testy/121788/test-z-elektrickeho-volkswagenu-id3-sa-nam-do-auta-so-spalovacim-motorom-presadalo-tazko), [SUV ID.4](https://www.autoviny.sk/testy/123146/test-volkswagen-id4-gtx-z-bratislavy-do-kosic-s-jedinou-zastavkou) a [SUV-kupé ID.5](https://www.autoviny.sk/novinky/123042/slovenska-premiera-vw-id5-o-kolko-bude-suv-kupe-drahsie-od-id4-a-preco). V minulosti automobilka ponúkala aj elektrické modely e-up! a e-Golf, v súčasnosti je možné Golf objednať si s klasickými spaľovacími motormi, ale aj v hybridizovaných verziách a tiež ako [Golf plug-in hybrid](https://www.autoviny.sk/testy/122474/porovnavaci-test-vw-golf-plug-in-hybrid-gte-alebo-ehybrid) so schopnosťou jazdiť v mestskom cykle na elektrinu až do vzdialenosti 76 km (Kombinovaný elektrický dojazd je 68 km).




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!