Jeden z hlavných ropných gigantov pomaly končí s predajom fosílnych palív. Trend je vraj jasne nastolený…

Shell je prvým z ropných gigantov, ktorý vyšiel zo svojej komfortnej zóny. V dôsledku neutíchajúceho dopytu po elektromobiloch sa uchýlil k významnému kroku!
Vydané  Text: 
To čo sa pred časom mohlo zdať ako utópia, sa pomaly stáva realitou. Shell, ako jeden z popredných výrobcov fosílnych palív, začína svoje čerpacie stanice premieňať na nabíjacie centrá pre elektromobily. Má ísť pritom o naplnenie jednoznačného dopytu spoločnosti po alternatívnych palivách. [Portál InsideEV informuje](https://insideevs.com/news/559069/shell-gas-station-ev-charging/?fbclid=IwAR0LAxABFzIyjzxDezr0bsAO8t1nEEI8MaKVI83KUP12E8YohyOZsRAcYaY), že Shell začína s postupnou obmenou čerpacích staníc. Ich miesto majú zaujať nabíjacie huby pre elektrické, respektíve čiastočne elektrifikované autá nabíjateľné zo siete. Informácia sa k nám dostala z Anglicka, kde už dnes Shell prevádzkuje rozsiahlu nabíjaciu sieť pozostávajúcu až z 8000 nabíjacích staníc. ### Fulham je len začiatkom [Prvou lastovičkou v zozname premenených staníc má byť tá v centre Londýna v časti Fulham](https://www.shell.co.uk/motorist/ev-charging/shell-recharge-fulham-road-our-first-uk-all-ev-charging-hub.html). Nový nabíjací hub obsahuje až 10 samostatných nabíjačiek s výkonom 175 kW, ktoré sú dodávané austrálskou spoločnosťou Tritium.
Vizualizácia nabíjacieho hubu vo Fulhame
Nabíjací hub okrem podpory pre elektromobily ponúkne ich majiteľom aj sociálne zabezpečenie v podobe miest na sedenie či dokonca občerstvenie v spolupráci so sieťou Costa Coffee a obchodom Little Waitrose & Partners. Z čerpacej stanice vo Fulhame sa tak stane centrum pre milovníkov elektromobilov, ktorí si počas nabíjania budú môcť dobu čakania skrátiť aj takýmto spôsobom. Shell sa navyše pýši tým, že jej nabíjací hub poskytuje zákazníkom certifikovanú elektrinu, ktorá je vyrábaná zo 100% obnoviteľných zdrojov. Hub sa dostáva do prevádzky v týchto dňoch a ropný gigant si od tohto kroku sľubuje veľa pozitívnych ohlasov. ### Trend je jasný. Tak prečo to nevyužiť? Hlavnou ideou prerodu viacerých čerpacích staníc na nabíjacie huby má byť to, že veľa zákazníkov si elektromobil nemôže zakúpiť z toho dôvodu, že by ho nemali kde nabíjať. Práve vytvorenie nabíjacích staníc na mieste čerpacích staníc má takýmto zákazníkom pomôcť v rozhodovaní. Shell zatiaľ nevie zaručiť, že podobný krok sa nebude opakovať aj na iných miestach. Zatiaľ ide vraj len o pilotný projekt, ktorý má byť akýmsi prieskumom toho, či má v súčasnosti táto zmena zmysel. Samozrejme, že sieť nekončí s predajom klasických fosílnych palív ihneď. V Európe nejde pritom o prvé podobné riešenie. Shell už začiatkom roka spustila podobný hub na predmestí Paríža.
### Slovensko nezaostáva Zaujímavosťou je, že [Shell koncom roka 2021 otvorila svoju prvú nabíjaciu stanicu aj u nás](https://www.shell.sk/media/2021/predstavujeme-vlastne-riesenie-pre-nabijanie-elektromobilov-na-slovensku.html). Ide o Shell Recharge, ktorú môžeme nájsť na obojstranne prístupnej čerpacej stanici Shell Beladice pri rýchlostnej ceste R1 v smere z Banskej Bystrice do Nitry. Tu je k dispozícii nabíjací stojan s dvoma nabíjačkami s maximálnym výkonom až 50 kW. Takýto výkon by mal zabezpečiť nabitie z 0 na 80% kapacity batérie v priebehu 30 minút. Shell samozrejme aj tu poskytuje energiu výhradne zo slovenských obnoviteľných zdrojov.

Shell postaví stanice na výmenu batérií v elektromobiloch. Do 5 minút budete môcť opäť vyraziť na cestu!

Automobilka Nio sa spojí s ropnou spoločnosťou Shell za účelom vybudovania staníc na výmenu batérií.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »