Ponúkne Apple vlastné auto ešte v tejto dekáde? Aktuálne zmeny vo vedení tomu napovedajú

Apple vraj už hovorí o reálnom dátume príchodu svojho auta. Kedy by to malo byť?
Vydané  Text: 
Ohľadom auta od najhodnotnejšej spoločnosti sveta sme v posledných rokoch mohli zachytiť veľa informácií. Medzitým sa trh s elektromobilmi rozrástol do výraznej miery. Aj keď by sa dalo povedať, že americká Tesla má stále niekoľkoročnú výhodu oproti ostatným automobilkám. Avšak nové informácie týkajúce sa tzv. Project Titan napovedajú, že už v najbližších rokoch by sme sa mohli dočkať aj samotného predstavenia auta s logom nahryznutého jablka. ### Apple na aute pracuje už dlhšiu dobu Poďme ale pekne po poriadku. Prvé informácie o tom, že Apple pracuje na autonómnom systéme alebo na aute sa začali objavovať už pred niekoľkými rokmi. Pôvodne sa predpokladalo, že pôjde o akúsi nadstavbu pre Apple CarPlay, ktorá by dokázala pracovať s autom samotným. [Už skoršie v roku 2015 Tony Fadell, bývalý iPod Senior VP, povedal, že Steve Jobs sa o projekt auta začal zaujímať už v roku 2008](https://www.theverge.com/2015/11/4/9668512/apple-car-2008-steve-jobs-tony-fadell). Od roku 2015 ale došlo k viacerým zmenám vo vedení a celý Project Titan, interné označenie autonómneho auta, začal akosi odchádzať do úzadia. Do Apple síce začali prúdiť viacerí [špičkoví inžinieri z automobilového priemyslu](https://www.macrumors.com/2021/09/03/apple-hires-former-mercedes-engineers/), ale tam to všetko skončilo. Na druhú stranu, situácia v spoločnosti v minulých rokoch bola pomerne turbulentná, keďže pravidelne dochádzalo k zmenám vo vedení jednotlivých projektov. Teraz sa však zdá, že Apple Car začína nadobúdať aj reálne kontúry a predovšetkým reálne dátumy. Nasvedčujú tomu aj nedávne informácie, že [Apple rokoval s Hyundai](https://www.autoviny.sk/novinky/121978/apple-hlada-partnera-na-vyrobu-elektromobilu-hyundai-priznal-kontakt) o možnej výrobe ich nového auta. [Vo vedení Project Titan je momentálne Kevin Lynch](https://appleinsider.com/articles/21/07/16/kevin-lynch-moves-to-apple-car-team), ktorý sem bol prevelený z vývoja dnes už etablovaných chytrých hodiniek Apple Watch.
Aj takto by mohlo v budúcnosti vyzerať Apple Car
### Je cieľom rok 2025? Len pár dní po prevelení na nové pracovisko sa začali ľady ohľadom nového elektromobilu hýbať. Podľa zdrojov Bloombergu je zrejmé, že Apple skutočne plánuje auto uviesť ešte v tejto dekáde. **[Na základe akcelerácie samotného projektu je dokonca možné, že sa Apple Car dočkáme už v roku 2025](https://9to5mac.com/2021/11/18/apple-car-processor-timeline-features/)**. Avšak [Bloomberg uvádza](https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-11-18/apple-accelerates-work-on-car-aims-for-fully-autonomous-vehicle), že Lynchovou úlohou nie je len vytvoriť ďalší elektromobil a zapadnúť do radov Tesly, Rivianu či iných automobiliek. Apple Car má byť už od začiatku postavené tak, aby bolo plne autonómne. Pôvodné plány sa pritom delili na dve možnosti. Jednou z nich bolo, že auto bude schopné samostatnej akcelerácie, brzdenia a korekcií riadenia tak, ako to dnes robí Tesla. Druhou možnosťou bolo, že Apple Car bude schopné pasažierov preniesť z bodu A do bodu B bez potreby ľudského zásahu.
### Priame zameranie na autonómiu Ako sa zdá, pod vedením Kavina Lyncha sa upustilo od prvotného plánu a celý záujem projektu sa presmeroval na kompletnú autonómiu. Lynch sa momentálne usiluje o to, aby Apple Car už od svojho príchodu bolo schopné samostatného riadenia. Samozrejme ide o skutočne tvrdý oriešok na rozlúsknutie, nakoľko v doprave sa vyskytuje nespočetné množstvo rôznych situácií. ### Konkurenčná výhoda Apple má však oproti konkurencii jednu výhodu. Jeho sféra procesorov a predovšetkým sféra tzv. [Neural Engine](https://developer.apple.com/machine-learning/) patrí momentálne k najvyspelejším na trhu. Práve výkonný Neural Engine bude kľúčovou stránkou autonómneho systému. V ňom bude prebiehať veľké množstvo operácií, ktorých cieľom bude eliminovať kritické situácie a riadiť auto podľa aktuálnej potreby. Na druhú stranu však takýto systém bude aj po predstavení neustále pod drobnohľadom inžinierov. Predpokladá sa totiž, že vyladenie plne autonómnej jazdy môže trvať aj 10 rokov. Koniec-koncov môžeme to vidieť aj na [Tesle, ktorá má momentálne najpokrokovejšieho autopilota](https://www.tesla.com/autopilot), avšak stále nie je schopný plne autonómnej jazdy bez zásahu vodiča. A to Tesla už nejaký ten rok zbiera dáta z ciest a učí na nich svoju umelú inteligenciu.
3D vizualizácia elektromobilu Tesla Roadster od grafika "Pablo D. Ruggeri Acción"




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!