V Žiline sa už začala vyrábať nová Kia Sportage, Slováci sa postarajú o všetky európske motorizácie

Pokračovanie výroby modelu Sportage je pre slovenský závod určitým spôsobom vyznamenanie za kvalitu a flexibilitu produkcie.
Vydané  Text: 
Včera bola v Žiline **oficiálne zahájená výroba úplne novej Kie Sportage** v najmodernejšom závode spoločnosti Kia. Piata generácia modelu Sportage je poslednou z dlhého radu modelov Sportage, ktoré sa v Kia Slovakia vyrobili od roku 2006. Za toto obdobie sa tu vyrobilo **viac ako dva milióny kusov** pre zákazníkov z celej Európy. Po prvýkrát v 28-ročnej histórii bola špecializovaná európska verzia Sportage navrhnutá, vyvinutá a optimalizovaná špeciálne pre európsky vkus. Okrem štandardných nových modelov Sportage s predným náhonom sa na Slovensku budú vyrábať aj varianty s pohonom všetkých kolies, ako aj variant GT-Line. Model Sportage vo výbave GT-Line bude k dispozícii aj s čiernou strechou, ktorá zvýrazňuje športový profil vozidla a dynamický C-stĺpik. **V Žiline sa budú montovať všetky štyri typy pohonov Sportage – PHEV, HEV, MHEV aj verzie ICE s „jednoduchým“ spaľovacím motorom**. To má demonštrovať pokročilú flexibilitu a modularitu závodu Kia Slovakia. Začiatok výroby plug-in-hybridného (PHEV) derivátu je naplánovaný na február 2022. „*Spustenie výroby našej úplne novej piatej generácie Sportage v našom závode na Slovensku je pre nás ďalším kľúčovým míľnikom v doteraz mimoriadne rušnom – a úspešnom – roku*,“ povedal **Jason Jeong, prezident spoločnosti Kia Europe**. „*Som rád, že náš závod v Žiline prispeje k už tak bohatému dedičstvu Sportage touto piatou generáciou*.“ Výrobný závod v Žiline vyrobil tri generácie modelu Sportage, počnúc druhou generáciou v roku 2006. Odvtedy sa na Slovensku vyrobilo približne dva milióny kusov Sportage, z toho 104 500 modelov druhej generácie, 797 500 modelov tretej generácie modelov a viac ako milión kusov odchádzajúceho modelu, ktorý sa začal vyrábať koncom roka 2015. Začiatkom tohto roka bol na Slovensku vyrobený štvormiliónty automobil Kia od začiatku výroby v roku 2006. [GALLERY id=31761]

Čakanie sa skončilo, toto je nová žilinská Kia Sportage! V čom sa líši od americkej verzie?

Kia nás opakovane upozorňovala, že európska verzia modelu Sportage bude iná ako tá ázijská či americká. Práve teraz sme sa konečne dočkali odhalenia našej verzie, ktorá sa bude očakávane vyrábať na Slovensku.

### Elektrifikované pohony Najmodernejšie hybridné pohonné jednotky ešte viac zdokonaľujú schopnosti modelu Sportage, čím prispievajú k výraznému zníženiu emisií a zníženiu spotreby paliva. Pokročilý hybridný (HEV) model predstavuje ďalšie prvenstvo pre Sportage a je spojený s mild-hybridným (MHEV) derivátom a novým plug-in-hybridom (PHEV). PHEV uprednostňuje výlučne elektrickú jazdu, ktorá dokáže pokryť väčšinu každodenných ciest z domu do práce alebo za každodennými nákupmi. Najnovšie benzínové a naftové motory s vnútorným spaľovaním (ICE) sú dostupné v rôznych výkonových verziách ako aj typoch prevodoviek.








Pokračujte na ďalší príspevok »