Košice majú oddnes diaľnicu až do Bratislavy. Maďari zahanbili všetky vlády na Slovensku

Až do konca roka môžu úsek bezplatne využívať aj slovenskí motoristi, potom zaplatia ceny ako na ostatných diaľničných úsekoch v krajine.
Vydané  Text: 
Slávnostné otvorenie úseku maďarskej diaľnice, ktorá spája aj Bratislavu s Košicami | Foto: Mesto Košice
To, čo sa nepodarilo ani jednej zo slovenských vlád, nakoniec spravili Maďari, a to bez pomoci Slovenska. Obojsmerné diaľničné spojenie medzi Bratislavou a Košicami je od dnešného dňa realitou, vedie cez územie Maďarska. Práve dokončený a otvorený úsek sa od hraničného prechodu v Milhosti plynule napája na rýchlostnú cestu R4 (vonkajší obchvat Bratislavy) až do košickej mestskej časti Šebastovce. ### Čo na to hovoria Košice? Dlhoročný sen mnohých východniarov sa podarilo splniť maďarskej obdobe našej Národnej diaľničnej spoločnosti – Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt, ktorá v utorok predpoludním po vyše 3,5 roku výstavby dokončila a oficiálne spustila nový 57-kilometrový úsek diaľnice M30 medzi Miškolcom a Tornyosnémeti, [uvádza mesto Košice vo svojej tlačovej správe](https://www.kosice.sk/clanok/kosice-maju-oddnes-dialnicne-prepojenie-s-bratislavou). Slávnostného otvorenia novej diaľnice spájajúcu metropolu východu prakticky s celým diaľničným systémom v západnej a južnej Európe sa spolu s predstaviteľmi maďarskej vlády na čele s premiérom Viktorom Orbánom (Fidesz) zúčastnil aj košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý). „Som veľmi rád, že s pomocou maďarskej vlády sa podarilo splniť to, čo sľubovali viacerí bývalí slovenskí premiéri na čele s Róbertom Ficom. Nemáme síce rok 2010 ako to bolo v pôvodných plánoch našich politikov, no ďakujem našim južným susedom, že sa im podarilo Košice s Bratislavou prepojiť diaľnicou cez Miškolc. Mnohým východniarom sa takto výrazne skráti cesta do nášho hlavného mesta a nebudú musieť stáť v dlhých kolónach okolo Ružomberka alebo pod Strečnom.“
Slávnostné otvorenie úseku maďarskej diaľnice, ktorá spája aj Bratislavu s Košicami | Foto: Mesto Košice
### Bezplatné využívanie nového úseku až do konca roka Dokončený úsek až do konca tohto roka bude možné využiť **aj bez zakúpenia maďarskej diaľničnej známky**. **Doplnenie informácie (29.10.2021):** Dokončený úsek vyústený z Maďarska až do Košíc bude možné až do konca roka 2021 využiť aj bez zakúpenia maďarskej diaľničnej známky, ale za ostatné úseky diaľnic budú musieť motoristi zaplatiť rovnako ako doteraz. Nový diaľničný úsek je síce bezplatný, ale v župe Borsod-Abaúj-Zemplén už diaľnice spoplatnené sú, takže sa motoristi platbe za diaľničnú známku aj tak nevyhnú. (*koniec doplnenia*) Aby sa motoristi na túto maďarskú diaľnicu dostali, musia použiť aj slovenskú diaľnicu, na ktorej používanie musia mať zakúpenú diaľničnú známku. Cena ročnej a 365-dňovej diaľnicnej známky na Slovensku pre automobily aj prípojné vozidlá je 50,00 eur. V predaji na stránke eznamka.sk sú aj 30 a 10-dňové varianty za 14,00 a 10,00 eur.
Slávnostné otvorenie úseku maďarskej diaľnice, ktorá spája aj Bratislavu s Košicami | Foto: Mesto Košice
### Koľko stojí maďarská diaľničná známka? Do konca roka budú môcť slovenskí motoristi využívať nový úsek vybudovaného diaľničného spojenia bezplatne, potom si budú musieť zaplatiť miestnu diaľničnú známku. Tá je ale podstatne lacnejšia ako tá slovenská, ak berieme do úvahy len župnú diaľničnú známku platnú v Maďarsku. Celkové náklady na prejazd maďarskými diaľnicami krížom cez krajinu cenovo prevyšujú reálie na Slovensku. Maďarskú diaľničnú známku si môžete zakúpiť na viacerých miestach, oficiálne cez [ematrica.nemzetiutdij.hu](https://ematrica.nemzetiutdij.hu/), ale aj na stránke [autovignet.hu](https://sk.autovignet.hu/), ktorá vystupuje tiež ako oficiálny predajca. Dokončený úsek vyústený z Maďarska až do Košíc bude možné až do konca roka 2021 využiť aj bez zakúpenia maďarskej diaľničnej známky, ale za ostatné úseky diaľnic budú musieť motoristi zaplatiť rovnako ako doteraz. Nový diaľničný úsek je síce bezplatný, ale v župe Borsod-Abaúj-Zemplén už diaľnice spoplatnené sú, takže sa motoristi platbe za diaľničnú známku aj tak nevyhnú. V Maďarsku nemajú jednoduchý systém diaľničných známok ako na Slovensku. Rozlišuje sa viac druhov vozidiel a okrem národných ročných známok sa predávajú aj lacnejšie župné. Diaľničná trasa z Bratislavy do Košíc cez Maďarsko prechádza cez 5 žúp: Győr-MosonSopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest (Budapešť), Heves a Borsod-Abaúj-Zemplén. Pre osobné automobily do 7 osôb platí tarifná kategória D2. Napríklad práves a náves patrí do tarifnej kategórie U, motocykle a mikrobusy patria do D1, autobus je B2. Cena ročnej župnej diaľničnej známky pre osobné automobily (tarifa D2) je 10 390 forintov (~28,83 eur). Keďže motorista na tejto maďarskej trase potrebuje prejsť päť žúp, znamená to nákup diaľničných známok v hodnote 51 950 forintov (~144,07 eur). Maďari ponúkajú aj možnosť zakúpiť si ročnú náročnú diaľničnú známku, ktorá platí vo všetkých župách. Stojí 44 660 forintov (~123,85 eur). Z uvedeného vyplýva, že sa viac oplatí kúpiť si diaľničnú známku platnú pre všetky župy. Diaľničnú známku na maďarské diaľnice je potrebné zakúpiť vždy pred vjazdom na spoplatnený cestný úsek, odporúča sa pred začatím jazdy. Maďari majú pravidlo, že vodiči, ktorí neúmyselne vošli na spoplatnený cestný úsek bez platnej známky, majú od vjazdu 60 minút na to, aby si známku zakúpili. Ak vozidlo ani po 60 minútach po vjazde na spoplatnený cestný úsek nebude mať diaľničnú známku, dostane pokutu.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!