Bratislavskú MHD čakajú veľké zmeny. Od novembra bude platiť úplne nové označovanie liniek trolejbusov!

Zmeny sa dotknú takmer všetkých liniek, ktoré sú dnes obsluhované trolejbusovou dopravou. Dopravný Podnik Bratislava si od tohto kroku sľubuje zjednodušenie v orientácii medzi jednotlivými linkami.
Vydané  Text: 
Cestujete linkami trolejbusov číslo 201, 202, 203 či inými s trojčíselným označením? **Od 1. novembra 2021** už na takéto spojenia trolejbusov nenarazíte. **Dopravný podnik Bratislava sa totiž po štyridsiatich rokoch rozhodol radikálne zmeniť číslovanie najvyťaženejších liniek**. Okrem toho si zástupcovia mesta od tohto kroku sľubujú jednoduchšiu orientáciu v spojoch. ### Posilnenie dopravy hybridnými spojmi DPB plánuje už v blízkej dobe posilniť trolejbusovú dopravu o úplne nové spoje. [Podľa informácií, ktoré dopravný podnik zverejnil na svojej stránke](https://dpb.sk/sk/sprava/pripravujeme-jednotne-cislovanie-liniek), je zrejmé, že niektoré súčasné linky obsluhované autobusovou dopravou budú nahradené trolejbusmi. Má to byť dôsledok modernizácie vozového parku. **DPB taktiež uvádza, že sa pripravuje na príchod úplne nových hybridných trolejbusov, ktoré by mali nahradiť už dosluhujúce autobusy**. So zmenami v doprave na území Bratislavy preto súvisí aj zmena číslovania jednotlivých spojov. **Trolejbusy budú mať po novom dvojčíselné označenia presne tak, ako to už roky vidíme na autobusoch**. Reflektuje sa tým systém tzv. oblastného označovania liniek, ktorý je založený na začiatočnom čísle linky a cieľovej oblasti. Napríklad autobusy, ktoré smerujú do Devínskej Novej Vsi začínajú číslom 2. Ide napríklad o linky 20, 21, 23 atď.
Duálne označovanie trolejbusov bude platiť ešte nejakú dobu po zmene označovania
### Nové regionálne linky „*Trolejbusová doprava je ekologický variant MHD, ktorý v Bratislave premáva už vyše 110 rokov. Okrem rekonštrukcie a budovania nových tratí máme rozbehnuté aj nákupy viacerých typov vozidiel, ktorými spravíme cestovanie po hlavnom meste ešte príjemnejšie a ekologickejšie. Nové prehľadné číslovanie liniek prispeje k rozvoju trolejbusovej dopravy, keď čoskoro vymeníme autobusy za trolejbusy, ale čísla liniek už meniť nebudeme,*“ uviedol Martin Rybanský, predseda predstavenstva DPB a.s. **Jedným z hlavných dôvodov prečo sa dopravný podnik rozhodol urobiť tak razantný krok, že premenuje všetky trolejbusové linky v Bratislave, je nutnosť prenechania trojčíselného označenia pre autobusy regionálnej dopravy**. Bratislava bude mať od polovice novembra nové spojenia s viacerými mestami na Záhorí, na ktoré využívať budú čísla 201-212. ### Ako bude číslovanie vyzerať? **Zmena však nenastane zo dňa na deň. DPB si stanovil polročné prechodné obdobie, kedy budú dané linky označované duálnym spôsobom**. Na trolejbusoch teda bude uvedené pôvodné označenie spoločne s novým. O zmenách označenia budú taktiež informovať príslušné tabule na najvyťaženejších zastávkach a sociálne siete DPB a.s.
Zmeny označovania trolejbusov | Autoviny.sk




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!