Najprv spojka, teraz aj brzda: Brzdu má nahradiť elektromotor, vodič si vystačí len s plynom. Je to vôbec realistické?

Jazda s jedným pedálom je pri elektromobiloch možná, má však aj svoje nevýhody.
Vydané  Text: 

AUDI Q4 e-tron v redakčnom teste AUTOVINY.sk | Foto: Erik Stríž
Začiatkom tohto mesiaca sme do spoločnosti Nissan vrátili minulotýždňové testovacie vozidlo Leaf. **Nový Nissan Leaf** je pozoruhodné auto, jazdí iba na elektrinu, má krásny vzhľad, šikovný interiér, hlboký kufor, dva nabíjacie konektory, systémy pre asistovanú jazdu ProPilot, 360-stupňový kamerový systém a pôsobivú dynamiku. Dokonca aj v ekologickom jazdnom režime ECO (zapína sa tlačidlom naľavo pod volantom) jazdí svižnejšie ako mnohé športovo ladené hatchbacky s benzínovým motorom. Previezli sme v ňom dokonca celú manželskú posteľ s dĺžkou vyše dvoch metrov aj s roštom a matracom, čo je úctyhodný výkon.
Nissan Leaf e-Tekna 2021 v redakčnom teste Autoviny.sk
Výber priaznivých vlastností završuje **reálny dojazd až 380 kilometrov**, ktorý robí z Leafu plnohodnotné prvé auto v rodine. A to aj napriek tomu, že energetická spotreba nie je práve najnižšia – uplynulých 999 kilometrov Leaf prešiel za priemerne 17,6 kWh/100 km. Elektromobily bežne mávajú spotrebu 12 až 14 kWh/100 km, hoci také Audi Q4 e-tron som počas 666 kilometrov jazdil za priemerne 23,1 kWh/100 km.
Palubný počítač na Audi Q4 e-tron s priemernými spotrebami energie. Počas redakčného testu sme najazdili 666 kilometrov s priemernou spotrebou energie 23,1 kWh/100 km.
### Ako sa jazdí na elektromobile? Aj bez brzdy. Čo sme si počas redakčného testu nenechali ujsť, je režim jazdy s jedným pedálom – príznačne pomenovaný e-Pedal. V automobiloch iných značiek môžete nájsť podobnú funkciu, jej názov sa ale môže líšiť (One Pedal, One Pedal Driving), princíp funkčnosti pritom ostáva rovnaký: > Počas jazdy sa používa iba akceleračný (plynový) pedál. Ak ho uvoľníte, auto začne prudko rekuperovať energiu, teda brzdiť, a to až do úplného zastavenia vozidla. Výhodou tohto režimu jazdy je elegantnejšie ovládanie pohybu vozidla a tiež maximálne využívanie princípu rekuperačného nabíjania batérie. Keď auto spomaľuje alebo brzdí, z elektromotora sa stáva generátor energie, ktorý **premieňa mechanickú energiu na elektrickú**, a tú zasiela do trakčného akumulátora. Automobilky niekedy v technických údajoch uvádzajú maximálny výkon rekuperácie elektrickej energie, napríklad [Mercedes-Benz Triedy S plug-in hybrid rekuperuje s výkonom až 120 kW](https://www.autoviny.sk/novinky/121853/trieda-s-prejde-ako-plug-in-hybrid-az-100-kilometrov-aj-s-vykonom-510-koni)! V reálnych podmienkach sa na tento princíp rekuperácie nemôžete spoliehať ako na zaručený spôsob nabíjania batérie elektromobilu, ale napríklad v hybridoch (HEV) a plug-in hybridoch (PHEV) môžete takto nabiť batériu doplna za niekoľko desiatok kilometrov jazdy s benzínovým či naftovým motorom. V prípade elektromobilu pomáha zlepšovať celkový energetický manažment vozidla a prispievať tak k čo najdlhšiemu dojazdu na nabitie.
Prepínačom e-Pedal v Nissane Leaf zapnete režim jazdy jediným pedálom, ktorý do určitej miery umožňuje jazdu bez použitia brzdového pedála.
### Nevýhody jazdy jedným pedálom Keď Nissan a BMW a neskôr ďalšie automobilky prišli s jazdnou na jeden pedál, začali sa objavovať špekulácie, či všetky nové autá s elektrickým pohonom budú vyrábané už bez brzdového pedála. Veď by stačil jeden, ktorý bude spoločný pre akceleráciu aj brzdenie. Ako sa však ukázalo, takáto koncepcia ovládania vozidla **nie je univerzálna**. V prvom rade režim jazdy s jedným pedálom nemá vplyv na brzdový systém vozidla. To znamená, že princípom rekuperácie energie pri spomaľovaní sa vozidlo skutočne **prudšie spomalí a následne až zastaví**, ale nie s razantnosťou, ktorá je typická pre konvenčné automobilové brzdy. Mimochodom, v elektromobiloch sa opäť začali používať aj bubnové brzdy, ktoré boli dlho považované za nižší štandard a využívali sa v lacných automobiloch a v úžitkových vozidlách. Dnes takéto brzdy nájdete aj v Škode Enyaq iV či Audi Q4 e-tron za viac ako 50-tisíc eur. Jazda v režime s jedným pedálom teda neponúka riešenie pre prípad núdzového brzdenia alebo rýchleho brzdenia ako takého. Preto je naďalej nevyhnutné mať aj v moderných elektromobiloch aspoň dva pedále – jeden na brzdenie, druhý na akceleráciu. Mohlo by sa zdať, že sa tento problém vyrieši jednoduchým zintenzívnením brzdiaceho účinky pri uvoľnení akceleračného pedála, lenže to by malo za dôsledok veľmi nekomfortné ovládanie vozidla. Priznám sa, že keď jazdím elektromobily, oveľa viac ako rekuperáciu **preferujem režim plachtenia** (niekedy označované aj ako kĺzanie). To je taký režim, ktorý po uvoľnení akceleračného pedála dodáva do elektrického motora (alebo dvoch či troch) stále trocha energie na to, aby rýchlosť vozidla idúceho skoro na zotrvačnosť klesala iba veľmi pomaly.
HYUNDAI KONA ELECTRIC sme v redakčnom teste pre AUTOVINY.sk porovnali s benzínovým športovým variantom KONA N-Line 1.6 T-GDi
Takúto **vynikajúcu skúsenosť som mal s nedávno testovaným HYUNDAI KONA ELECTRIC**, funkcia sa dala jednoducho aktivovať pravou páčkou za volantom, ktorým sa nastavovala miera rekuperácie. Testovaný Nissan Leaf režim plachtenia neumožňoval, aj v najslabšom režime rekuperácie po uvoľnení akceleračného pedála začal viditeľne spomaľovať. Zvlášť by som v tomto ohľade chcel pochváliť spôsob jazdy na **AUDI Q4 E-TRON** a **ŠKODA ENYAQ iV**. Tieto vozidlá (a ďalšie z koncernu VW) už umožňujú používanie inteligentného asistenta jazdy, ktorý vie, ako vyzerá dopravná situácia pred vozidlom a podľa toho ovplyvňuje jazdu. Napríklad keď auto vie, že za sto metrov bude nasledovať prudká zákruta, začne automaticky rekuperovať, teda prirodzene spomaľovať, aby bol prejazd touto zákrutou nielen bezpečný, ale aj energeticky výhodný. Takisto automaticky auto plachtí, ak sa auto pohybuje plynule vpred a samočinne pribrzďuje, ak nasledujúce vozidlo spomalí.
Škoda Enyaq iV v redakčnom teste AUTOVINY.sk | Foto: Erik Stríž
Tieto funkcie si môžete vypnúť, ale mne osobne sa tak páčili, že som si na ne okamžite zvykol a nemal som žiadnu motiváciu túto funkcionalitu obmedzovať. Napokon vždy platilo, že rozhodujúce slovo som mal ja ako vodič a kedykoľvek som mohol správanie vozidla ovplyvniť. Budú teda nové autá vybavené iba jedným pedálom? Trúfam si s istotou odhadovať, že nie. Aj keď sa technológie napredujú a najmä adaptívny asistent jazdy vo vyššie uvedených vozidlách ponúka mimoriadne praktické funkcie, význam nohou ovládanej brzdy nemožno spochybňovať a kým budú v autách volanty, dovtedy budú aj pedále aspoň dva. *Aktualizácia pôvodného príspevku z 30.9.2021*




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.