Toyota spravila z Corolly SUV! Toto je nová Corolla Cross

V USA sa do showroomov onedlho dostane Corolla Cross, na tamojšie pomery subkompaktné SUV, dostupné s pohonom všetkých kolies (AWD). Počet SUV v sortimente japonskej značky na tomto trhu tak narastie na osem.
Vydané  Text: 
Ponuka SUV-čiek Toyota na americkom trhu je naozaj impozantná. Do júna ju tvorili štyri modely so samonosnou karosériou na platformách TNGA – kompaktná Toyota C-HR, o čosi väčšia hybridná Venza, RAV4 v benzínovej, hybridnej a plug-in hybridnej verzii, ako aj benzínový a hybridný Highlander. Túto ponuku doplnili tri terénne vozidlá na ráme – 4Runner, Sequoia a Land Cruiser V8, známy aj ako Land Cruiser 200. Teraz sa k nim pridá ďalší model – kompaktná Corolla Cross, spríbuznená s Corollou, ale aj s Toyotou C-HR, ktorá je postavená na tej istej platforme GA-C na modulárnej architektúre TNGA.
### Toyota C-HR alebo Corolla Cross? Keďže Corolla Cross je automobil rovnakého segmentu ako Toyota C-HR, vynára sa otázka, aký je rozdiel medzi týmito modelmi. Prvý rozdiel je viditeľný okamžite – samozrejme dizajn. Avantgardný vzhľad Toyoty C-HR nadchýňa mnohých zákazníkov, iných zasa menej. Pre tých druhých je určený tlmenejší, aj keď moderný model z rodiny Corolla. Corolla Cross je o čosi väčšia ako Toyota C-HR (439 cm vs. 446 cm), má výkonnejší motor a dostupný pohon všetkých kolies. Je pravda, že obe autá dostali 2,0-litrové benzínové jednotky, ale Toyota C-HR môže vyvinúť výkon max. 146 koní, zatiaľ čo Corolla Cross max. 171 koní. Nový model môže ťahať príves do 680 kg. Pre európskych zákazníkov môže byť prekvapením, že ani jeden z dvoch modelov v USA neponúkajú ako hybrid. Ukázalo sa však, že **v USA majú zákazníci odlišné očakávania** a hybridný pohon je k dispozícii iba pre väčšie samonosné SUV – počnúc modelom Venza, cez RAV4 až po Highlander. Neznamená to však, že Corolla Cross vôbec nie je elektrifikovaná – hybridný pohon 1.8 je k dispozícii v Brazílii a ázijských krajinách.
### Pohon všetkých kolies a 171 koní Američania si môžu **kúpiť Corollu Cross** s pohonom prednej nápravy alebo všetkých štyroch kolies. Automobil dostal benzínový motor Dynamic Force Engine s objemom 2,0 litra a výkonom 171 koní. Ide o modernú jednotku vyvinutú v technológii TNGA, ktorá sa vyznačuje modulárnosťou, výkonom a kompaktnými rozmermi. Corolla Cross s pohonom všetkých kolies (AWD) má nezávislé zavesenie predných a zadných kolies, verzia FWD dostala torzný nosník umiestnený vzadu. Tým sa líši od Toyoty C-HR, ktorá má vpredu vzpery MacPherson a vzadu viacprvkové zavesenie. Zároveň však môže Corolla Cross bez ohľadu na typ prenosu sily ťahať príves s hmotnosťou až 680 kg. Verzia AWD je vybavená systémom Dynamic Torque Control, ktorý dokáže presmerovať až 50 % energie dozadu, keď si to vyžaduje situácia na ceste, alebo v prípade potreby vypne zadný pohon. Vďaka tomu si auto udržuje dobrú priľnavosť na klzkom aj mäkkom povrchu a znižuje spotrebu paliva.
### Bohatá výbava Nový crossover je k dispozícii v troch úrovniach výbavy – L, LE a XLE. Štandardnou súčasťou sú LED svetlá vpredu aj vzadu a integrovaný zadný spojler. V základnej verzii dostane auto 17-palcové oceľové disky a v najvyššej verzii 18-palcové disky z ľahkej zliatiny. Interiér je podobný Corolle, ktorú v USA ponúkajú ako sedan a hatchback. Môžu byť dodatočne vybavené skleným strešným oknom s elektrickým tienidlom, automatickou jedno- alebo dvojzónovou klimatizáciou, elektricky ovládaným sedadlom vodiča s bedrovým nastavením, vyhrievanými prednými sedadlami a elektricky ovládaným vekom batožinového priestoru. Výbava Corolly Cross na americkom trhu zahŕňa 7-palcový displej medzi budíkmi, 8-palcový dotykový displej na stredovej konzole a multimediálny systém s Apple CarPlay a Android Auto. USB porty sú k dispozícii rovnako vpredu aj vzadu, verzie LE a XLE majú aj bezdrôtovú nabíjačku na telefón. Voliteľný multimediálny systém Audio Plus s funkciou Remote Connect a zvukovým systémom JBL s 9 reproduktormi spolupracuje s Amazon Alexa. Corolla Cross je vo všetkých verziách vybavená bezpečnostnými systémami Toyota Safety Sense a STAR Safety System.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!