NOVÁ KIA CEED: Čo sa zmenilo, kedy sa začne vyrábať na Slovensku a za koľko?

Facelift tretej generácie Kie Ceed priniesol nielen estetické, ale aj funkčné vylepšenia, dokonca sa modernizovala aj ponuka motorizácií.
Vydané  Text: 
Kia Ceed je odteraz ešte atraktívnejšia. Model, ktorý si získal priazeň odbornej, ale aj laickej verejnosti, môžeme smelo považovať za lepší štandard svojej triedy, kategórie a segmentu C. Ceedy aj doteraz ponúkali vysokú estetickú hodnotu a množstvo praktických funkcií, ktoré na rozdiel od mnohých výrobcov nezačali nepriaznivo ovplyvňovať jazdu samotnú – napríklad systém pre udržiavanie v jazdnom pruhu je v Ceede spracovaný podstatne lepšie ako u konkurentov, vďaka čomu neobťažuje, volant s vodičom nebojuje, ale doslova ho len podporuje v jazde v strede pruhu. Tieto a ďalšie svoje hodnoty si Ceed má zachovať aj po facelifte, ktorý práve dnes automobilka ohlásila, pridať však má ešte modernejší vizuál exteriéru, menšie úpravy v interiéri a tiež novú techniku. ### Vylepšenia zvonka Novinka má pôsobiť modernejšie ako verzia pred faceliftom, ale ako si môžete všimnúť, upravovali sa iba detaily, podobne ako [pri poslednom facelifte konkurenčného modelu Hyundai i30](https://www.autoviny.sk/testy/121327/prva-jazda-novy-hyundai-i30-15-dpi-a-i30-wagon-n-line-16-crdi). Nová vnútorná grafika svetlometov, nápadne modernizovaná maska chladiča a nárazník, to všetko sa podieľa na omladení exteriéru. **Všetky modely a varianty radu Ceed majú nové svetlomety s technológiou Full LED** s integrovanými svetlami na denné svietenie Zvláštna pozornosť sa venovala tomu, aby sa jednotlivé varianty (základná úroveň, PHEV, GT-Line a GT) od seba odlišovali a boli čo najunikátnejšie. Plug-in hybridné modely (PHEV) majú uzavretú mriežku chladiča s nápadnou povrchovou úpravou v kontrastných farbách. Na zadnej časti vozidla bol v záujme zvýraznenia jednoduchosti nového znaku Kia vyhladený povrch medzi združenými svetlami LED, aby zodpovedal novému logu značky. Model PHEV má nový znak viac v súlade s nedávno aktualizovaným vzhľadom loga spoločnosti. Zadný športový nárazník je doplnený o nový difúzor lesklej čiernej farby a evokuje matnú chrómovú povrchovú úpravu, ktorá zdobí prednú časť. ### Fotogaléria: KIA CEED SW – kombi (facelift 2021) [GALLERY id=31655] ### Vylepšenia zvnútra Nový Kia Ceed prišla s novým logom na kapote a piatych dverách, ale aj v interiéri. To znamená, že volant pôsobí ako nový a nové logá sa premietli aj do grafického prostredia v infotainmente a prístrojovom paneli. Interiér inak ostáva zachovaný a je potrebné podotknúť, že s ohľadom na to, že ide o facelift, s tým nemáme problém. Interiér bol kvalitný aj doteraz, mal dobrú ergonómiu aj celkovú dobrú atmosféru.
### Motorizácie Motoristi budú mať pri kúpe nového Ceedu na výber z preplňovaných benzínových a vznetových motorov, konkrétne ide o 1,0-litrové a 1,5-litrové zážihové a 1,6-litrové vznetové motory, pričom všetky využívajú technológiu Smartstream, čo je technológia nepretržitej regulácie ventilov motorov (CVVD). **Nový 1,5-litrový motor T-GDi (160 k)** sa vyrába v slovenskom závode spoločnosti Kia v Žiline – kde sa vyrába aj celá rodina vozidiel Ceed, vystriedal doterajší 1,4-litrový T-GDi, je spojený so sedemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou (7DCT) alebo šesťstupňovou manuálnou prevodovkou (6MT). Motor 1.5 T-GDi je k dispozícii **aj vo verzii mild-hybrid MHEV**. V ponuke motorizácií naďalej ostáva aj **naftový motor 1.6 CRDi** (136 k), ktorý sa už dodáva výhradne ako mild-hybrid MHEV. To znamená, že nedokáže jazdiť na elektrinu, ale elektrický štartér generátor pomáha tomu naftovému znižovať emisie CO2 a spotrebu paliva. **Modely plug-in hybrid PHEV** využívajú benzínový motor 1.6 GD (141 k) a je spojený so šesťstupňovou dvojspojkovou prevodovkou. Táto hnacia sústava je v rodine vozidiel Ceed, akumulátor s kapacitou 8,9 kWh umožňuje elektrický dojazd do 57 km. ### Fotogaléria: KIA PROCEED (facelift 2021) [GALLERY id=31654] ### Cena a dostupnosť Vynovená rodina vozidiel Ceed sa začne vyrábať v auguste vo výrobnom závode spoločnosti Kia pri Žiline a v poslednom štvrťroku bude v predaji v celej Európe. Pokiaľ ide o ceny, tie spoločnosť zatiaľ neupresňuje, dokonca ani to, či sa vôbec budú ceny zvyšovať. **V súčasnosti sa Kia Ceed predáva** od akciových 13 890 eur, a to vo výbave Amber s trojvalcovým motorom 1.0 T-GDi (100 k) so 6-stupňovým manuálom. Najlepšie vybavená verzia hatchbacku, GT-Line 1.5 T-GDi (160 k) s automatom 7DCT sa predáva za akciových 23 090 eur, alternatíva v podobe GT-Line s naftovým motorom (135 k) je v predaji za 24 790 eur.

Pri neustálom vylepšovaní motorov je nevyhnutné inovovať aj palivá

Ako vo všetkých technologických odvetviach, aj v oblasti palív pre spaľovacie motory prebieha neustály vývoj. Špecialisti zo spoločnosti OMV v spolupráci s poprednými výrobcami áut, výskumnými centrami a univerzitami neustále pracujú na inováciách.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »