Honda predbehla konkurentov. V dopravnej zápche vás odvezie autonómne

Technológiám autonómnej jazdy patrí budúcnosť. Kto by nechce, aby ho auto pri pomalej jazde v dopravnej zápche odviezlo autonómne?
Vydané  Text: 
Spoločnosť Honda Motor Co., Ltd. začala v Japonsku 5. marca 2021 na lízing predávať vozidlo Honda Legend EX vybavené systémom Honda SENSING Elite. Toľko stručná správa, ktorá však skrýva skutočne revolučnú novinku. Tu sú novinky, ktoré nová generácia systému Honda SENSING prináša. Funkcia „Traffic Jam Pilot“ spĺňa podmienky pre autonómne riadenie tretej úrovne (podmienené automatizované riadenie v obmedzenej oblasti), pre ktorú spoločnosť Honda získala typové označenie od japonského ministerstva pôdohospodárstva, infraštruktúry, dopravy a cestovného ruchu. Technológia navádzania v dopravnej zápche Traffic Jam Pilot umožňuje systému autonómneho riadenia viesť vozidlo za určitých podmienok namiesto vodiča, napríklad keď je vozidlo v preťaženej premávke na rýchlostnej komunikácii. ### Ako to funguje? Pokiaľ sa vozidlo pri riadení s využitím adaptívneho riadenia v jazdnom pruhu za určitých okolností ocitne v dopravnej zápche, systém preberie kontrolu nad akceleráciou, brzdením a riadením a za vodiča sleduje okolie vozidla. Systém jazdí, zastavuje a obnovuje jazdu v rovnakom jazdnom pruhu, pričom dodržiava správnu vzdialenosť odstupu v súlade s rýchlosťou auta idúceho pred vozidlom. Keď je vozidlo pod kontrolou systému, vodič môže na obrazovke navigácie sledovať televíziu/DVD alebo ovládať navigačný systém pri hľadaní cieľovej adresy, čo pomáha zmierniť únavu a stres vodiča počas jazdy v dopravnej zápche.
### Zastaví pri krajnici Druhou zásadnou funkciou novej generácie systému Honda SENSING Elite je schopnosť vozidla bezpečného zastavenia pri krajnici. Ak vodič nereaguje na požiadavky systému na prevzatie riadenia vozidla, systém vozidlo postupne spomaľuje, mení jazdné pruhy, až prejde do krajného jazdného pruhu alebo na krajnicu vozovky, kde vozidlo zastaví. Počas tohto manévru systém varuje ostatné vozidlá v okolí pomocou výstražných svetiel a klaksónu. Dodajme, že táto funkcia je z pohľadu bezpečnosti mimoriadne dôležitá. Vodič totiž môže na vyzvanie neprevziať vedenie vozidla aj z dôvodu zdravotnej indispozície. Honda si teda z komplexného balíka autonómneho jazdenia vybrala manévre, ktoré môžu zásadne zlepšiť bezpečnosť na našich cestách. Zostáva nám veriť, že sa táto technológia objaví aj v modeloch určených pre Európu a naši zákonodarcovia nebudú príliš dlho váhať s jej schválením do premávky.








Pokračujte na ďalší príspevok »