Toto je 10 najpredávanejších automobilov v Európe. Výsledky sú šokujúce!

Preferencie Európanov boli už niekoľko rokov pomerne stabilné. Čelné priečky rebríčka najpredávanejších modelov patria dlhodobo populárnym modelom. Aktuálne sa však museli skloniť pred novým kráľom.
Vydané  Text: 
Aktuálna kríza prináša zaujímavé zmeny. Až by sa mohlo zdať, že motoristi na starom kontinente začínajú meniť svoje preferencie. Rebríček najpredávanejších automobilov tak má v prvom mesiaci roka 2021 veľmi zaujímavého víťaza. Veril by niekto v predchádzajúcich rokoch bezstarostnosti a hojnosti, že Toyota Yaris porazí Volkswagen Golf? A stalo sa. ### Dostupný hybrid Toyote sa stávka na hybridný pohon zjavne začína naplno vyplácať. Po rokoch vývoja ho totiž doviedla nielen k technickej vyspelosti, ale čo je nemenej dôležité, aj k cenovej dostupnosti. A to je, zdá sa, silný argument pre čoraz väčšiu skupinu zákazníkov. Rastúca preferencia klasického hybridného pohonu tiež odhaľuje reálne očakávania motoristov. Chcú šetriť palivo a emisie tak, aby ich to nijako neobmedzovalo. V tomto kontexte tak víťazstvo Toyoty Yaris má logiku. ### Nevoziť vzduch Druhým zaujímavým posunom v preferenciách motoristov je rastúca obľuba menších automobilov. Štatistiky hovoria, že v autách väčšinou jazdí vodič sám a napriek tomu sme preferovali väčšie a drahšie autá. Aktuálny rebríček TOP10 ukazuje, že posun nastal aj v tejto oblasti. Na druhom mieste totiž skončil Peugeot 208 a na treťom Dacia Sandero. Kde sú tie časy, keď odborníci nad Daciou krčili nosom a posielali ju na chudobnejšie trhy. Dnes je Renault rád, že túto pragmatickú značku má. Trojku najpredávanejších teda tvoria autá, ktoré sú voľbou pragmatizmu a reálnej potreby. Dlhoročný kráľ trhu, Volkswagen Golf, sa tak musel uspokojiť až s pozíciou mimo stupňa víťazov. A navyše, medziročne výrazne stratil (- 42 %). ### Číslo osem šokovalo Ďalšie priečky obsadili autá, od ktorých sa to čakalo. Až na priečku číslo osem, ktorú obsadil Fiat Panda. Nech to neznie znevažujúco, ale tento matador, ktorý toho už poriadne veľa pamätá, porazil viacero renomovaných konkurentov. Ako je to možné? Nuž napriek veku Panda stále ponúka niečo, čo bolo dlhé roky značke Fiat vlastné. Do poslednej skrutky premyslené praktické auto na každý deň. Na nič sa nehrá, v jeho prípade sa nespomína „vnímaná kvalita“ ani podobné marketingové heslá. Kto zažil Pandu v reálnej každodennej hustej mestskej premávke vie, v čom sa ukrýva jej čaro. A klienti to, napriek jej pokročilému veku, stále oceňujú. ### 10 najpredávanejší automobilov v Európe za január 2021
1. Toyota Yaris: 18 094 kusov
2. Peugeot 208: 17 310 kusov
3. Dacia Sandero: 15 922 kusov
4. Volkswagen Golf: 15 227 kusov
5. Opel Corsa: 14 951 kusov
6. Peugeot 2008: 14 916 kusov
7. Renault Clio: 14 446 kusov
Fiat Panda
8. Fiat Panda: 14 122 kusov
VW T-Roc
9. Volkswagen T-Roc: 13 986 kusov
10. Škoda Octavia: 13 756 kusov








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.