Úchvatné dvojdverové kupé DaVinci s krídlovými dverami

Nádherné Gran Turismo je inšpirované odkazom DaVinciho a má dĺžku takmer päť metrov.
Vydané  Text: 
Pred dvomi rokmi si svet pripomínal päťsté výročie smrti Leonarda DaVinciho. Taliansky maliar, astronóm, architekt a vynálezca žil v rokoch 1452 až 1519 v Taliansku a vo Francúzsku a okrem početných objavov a koncepčných zariadení, vrátane obrneného vozidla či vrtuľníka, zanechal v histórii ľudstva výraznú stopu pre svoju ochotu zachádzať za hranice súčasného poznania i fantázie. Spoločnosť Italdesign Giugiaro si uctila vynálezcov odkaz pri príležitosti ženevského autosalóna v roku 2019 predstavením koncepčného automobilu s názvom DaVinci, ktorým dokonale zhodnotila svoje vlastné vyše 50-ročné skúsenosti s navrhovaním dizajnu automobilov. Už vtedy nás automobil nesmierne zaujal a dnes si ho pripomíname práve v čase, keď by sa za iných okolností malo pomaly schyľovať k tohtoročnému ženevskému autosalónu. Ten sa konával začiatkom marca. ### Italdesign DaVinci Predné partie vozidla, najmä Full LED svetlomety, môžu vzdialene pripomínať napríklad KIA Stinger, v porovnaní s juhokórejským športovo ladeným liftbackom tomuto talianskemu konceptu chýba podstatný prvok prednej masky: gril chladiča. Dôvod je ten, že odprezentovaný DaVinci predný chladič nepotrebuje, pretože ho poháňa iba elektrina. O pohon automobilu sa stará elektrický hnací systém pozostávajúci z dvoch motorov umiestnených priamo na nápravách, akumulátory sa nachádzajú v podlahe. Italdesign však pôvodne nezrušil ani spaľovacie agregáty, podľa vlastných slov počítal aj s inštaláciou benzínového osemvalca. V medzinárodnej tlačovej správe sa dokonca zmieňuje o manuálnej prevodovke. Zdvihový objem osemvalca štyri litre mal byť odkazom na vysoký maximálny výkon, ktorý však Italdesign neupresňoval.
Štvormiestne dvojdverové GT je vybavené krídlovými dverami v štýle Tesla Model X a Mercedesu SLS, má celkovú dĺžku 4 981 mm, šírku 2 124 mm a svetlú výšku 119 mm. Je zrejmé, že slovenské cesty nebudú pre Italdesign DaVinci ideálnym prostredím na jazd. Výrobca pritom uvádza, že jeho zámerom bolo vytvoriť síce exkluzívne vozidlo, ale s ohľadom na možnosť každodenného dochádzania do práce. Rázvor kolies dosahuje rovných 2 900 mm.
Koncept Italdesign DaVinci vyniká nielen vzhľadom prémiového kupé s dvomi bočnými dverami, ale aj výrazne prémiovým charakterom, modernými technológiami a plnohodnotným štvormiestnym interiérom. Ten je nápadne futuristický, obsahuje minimálne štyri displeje a paletu senzorových tlačidiel na volante a stredovej konzole. Do druhého radu sedadiel sa usadia dve osoby, pričom do vozidla môžu nastupovať tradične až po sklopení sedadla vodiča a jeho spolujazdca. Do alcantary sú čalúnené nielen sedadlá, ale aj celá palubná doska so stredovou konzolou. Aj tento nie práve nepodstatný detail má svedčiť o prémiovosti vozidla.
Italdesign DaVinci sa do výroby napokon nedostalo. Vlastne sa to ani neočkávalo, toto bol iba koncept bez avíza o sériovej produkcii či malovýrobe. Medzitým v Číne sa automobilka **Dongfeng** chopila príležitosti a vyhotovili automobil s názvom **Voyah i-Land**, ktorý svojím imidžom aj karosárskym vyhotovením zodpovedá práve talianskemu konceptu. Aj v tomto prípade sa však jednalo o koncept, ktorý sa napokon do predaja nedostal. Vyzerá to tak, že luxusné dvojdverové kupé to dnes majú ťažké…

Na Slovensko prišla čínska automobilka DongFeng. Ponúka veľké SUV za málo peňazí s technikou od Mitsubishi

O príchode automobilky DongFeng na Slovensko už koncom minulého roka informoval portál [teslamagazín.sk.](https://www.teslamagazin.sk/dfsk-seres-3-slovensko/) Za importnom týchto exotických modelov stojí slovenská spoločnosť Plastonic, ktorá sa stala oficiálnym zástupením vozidiel DongFeng pre Česko a Slovensko. **Niektoré modely si môžete kúpiť už dnes, pričom samotná distribučná sieť by mala byť kompletná už v marci.** V ponuke osobných áut môžeme... Prečítať celé




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!