Ford Transit je legenda, ktorá postavila Európu na nohy! Čo ponúka svetu dnes?

Pre ľudí je dnes každá dodávka Transitom. Názov tohto obľúbeného úžitkového modelu totiž postupne zľudovel natoľko, že sa stal súčasťou modernej kultúry. A nemôžeme sa ani čudovať, **Transit pomáha kuriérom, živnostníkom, stavbárom aj profesionálnym vodičom už neuveriteľných 55 rokov** a mnohí si bez tohto pomocníka jednoducho nevedia predstaviť život. A vyzerá to tak, že kult tejto jedinečnej dodávky sa tak… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Pre ľudí je dnes každá dodávka Transitom. Názov tohto obľúbeného úžitkového modelu totiž postupne zľudovel natoľko, že sa stal súčasťou modernej kultúry. A nemôžeme sa ani čudovať, **Transit pomáha kuriérom, živnostníkom, stavbárom aj profesionálnym vodičom už neuveriteľných 55 rokov** a mnohí si bez tohto pomocníka jednoducho nevedia predstaviť život. A vyzerá to tak, že kult tejto jedinečnej dodávky sa tak skoro nevytratí, keďže dnes je Transit najpredávanejšou dodávkou na svete. Pod týmto označením však nenájdete len jediný model. **Za roky sa portfólio modelového radu rozšírilo nielen o špeciálne verzie,** ale tiež o úplne nové deriváty s odlišným určením či pohonom. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo ponúka Transit dnes.
### MALÝ AJ VEĽKÝ Štandardnú dodávku [Transit](https://ford.sk/vehicle/uzitkove_vozidla) Van si dnes môžete kúpiť v rôznych dĺžkach aj výškach s úložným priestorom od 9,5 m3 až do 15,1 m3, pričom máte na výber z pohonu zadnej nápravy RWD, prednej nápravy FWD alebo oboch náprav AWD. Podobné možnosti ponúka aj verzia Transit DCiVAN, ktorý kombinuje úložný priestor s miestami pre pasažierov v druhom rade. Okrem siedmich osôb tam môžete odviezť až 3 europalety nákladu naraz! **Transit Kombi potom ponúka priestor až pre deviatich pasažierov a ich batožinu.** Suverénnym kráľom v preprave osôb však je Transit Bus M2 s maximálnym komfortom pre 18 osôb. [GALLERY id=31212] Pre tých, ktorí vyžadujú vlastnú konfiguráciu, má Ford v ponuke Transit SC alebo DC Chassis. Ide o podvozok s kabínou, ktorý si môžete prerobiť napríklad na valník, sklápač, chladiace vozidlo a podobne. Transit nájde svoje využitie aj v teréne. Nové modely Transit Trail a Transit Custom Trail boli navrhnuté špeciálne na prácu v náročnejších pracovných prostrediach. **Varianty Transit a Transit Custom s pohonom predných kolies majú zdokonalenú trakciu vďaka novému mechanickému samosvornému diferenciálu** (mLSD), modely Transit zase získali inteligentný pohon všetkých kolies.
### NOVÉ POHONY V ponuke sú pokročilé vznetové dvojlitrové motory Ford EcoBlue novej generácie, ktoré kombinujú výkon s nízkymi prevádzkovými nákladmi. **Na výber je hneď niekoľko výkonových verzií** od 96 kW (360 Nm) až do 136 kW (415 Nm), pričom niektoré možno kombinovať aj so šesťstupňovou automatickou prevodovkou.
Okrem toho, že všetky motory spĺňajú prísne emisné normy, v meste môžete znížiť spotrebu paliva ešte výraznejšie vďaka mild hybridnej technológii. Nedávno predstavený **E-Transit navyše ponúkne čisto elektrický pohon s nízkymi prevádzkovými nákladmi**a dojazdom až 350 kilometrov. ### BEZ STAROSTÍ Dodávky sa posledné roky približujú komfortom aj vymoženosťami bežným osobným autám. Moderné bezpečnostné asistenčné systémy, online pripojenie či multimediálny systém SYNC 3 s navigáciou nájdete už aj v Transite. **Väčšina ocení napríklad širokouhlú parkovaciu kameru, ktorá stráži dianie za vozidlom.** Vhod príde tiež udržiavanie v jazdnom pruhu, adaptívny tempomat alebo protikolízny asistent, ktorý v prípade núdze dokáže zastaviť pred prekážkou.
Rovnako zaujímavé sú tiež služby a záruka, ktorú Ford k modelu Transit ponúka. **Každé vozidlo získava servis na 5 rokov (150 000 km) zadarmo a predĺženú továrenskú záruku na 5 rokov (200 000 km),** ktorú možno využiť v rámci hustej siete špecializovaných Transit centier. Navyše začínajúcim podnikateľom teraz stačí len 5 % akontácia z ceny vozidla na začiatok financovania. Na skladové vozidlá VAN a DCiVAN teraz platí benefit v podobe palivovej karty v hodnote až 1 200 eur. ### PRÍBUZNÍ Okrem legendárneho [Transitu](https://ford.sk/vehicle/uzitkove_vozidla) má dnes Ford v ponuke ďalšie praktické modely, ktoré si rýchlo vybudovali dobré meno. **TOURNEO CUSTOM –** Luxusná osobná dodávka na prepravu osôb v maximálnom pohodlí. **TRANSIT CUSTOM –** Pracovná verzia odvodená od Tourneo Custom bez ďalších radov sedadiel a okien. **TOURNEO CONNECT –** Šikovná osobná dodávka vhodná aj pre väčšie rodiny. **TRANSIT CONNECT –** Pracovná verzia odvodená od Tourneo Connect bez ďalších radov sedadiel a okien. **TRANSIT COURIER –** Najkompaktnejšia dodávka z radu Ford Transit, ktorá je ako stvorená pre prácu v meste. [GALLERY id=31213]




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »