Hyundai chce vyrobiť auto, ktoré dokáže chodiť po štyroch. Aké bude jeho využitie?

V januári 2019 Hyundai šokoval na Consumer Electronics Show konceptom chodiaceho auta. Teraz podnikol ďalšie kroky pre jeho výrobu, aby dokázal, že to myslí vážne.
Vydané  Text: 
Hyundai včera (30.9.) oznámil vytvorenie novej technickej divízie New Horizons Studio, ktorá bude zameraná na výrobu tzv. Ultimate Mobility Vehicles (UMV). Tieto vozidlá sú určené predovšetkým pre zákazníkov, ktorí chcú objavovať nekonvenčný a off-road terén spolu s miestami, kam automobil nikdy predtým nevstúpil. ### Známe mená vo vedení novej divízie John Suh, vedúci New Horizons Studio a viceprezident Hyundai, sa k novému projektu vyjadril nasledovne: “Naším cieľom je vytvoriť prvé vozidlo na svete patriace do transformer triedy, známe tiež ako Ultimate Mobility Vehicle.” Do tejto pozície sa Suh dostal na základe 35-ročných skúseností v automobilovom priemysle, vrátane významnej pozície na Stanfordskej univerzite, vo výskumnom centre Palo Alto a General Motors. Okrem neho sa do novej divízie pridáva aj Ernestine Fu, a to z pozície riaditeľa produktového manažmentu. ### Ako vyzerá futuristický koncept Elevate Koncept s príznačným názvom Elevate, v preklade zdvihnúť (Hyundai CRADLE), ktorý bol predstavený po prvýkrát v roku 2019, má štyri kolesá pripevnené k štyrom vysúvateľným robotickým nohám, čo mu umožňuje dostať sa prakticky do akéhokoľvek terénu. Okrem jazdenia je schopný chodiť a s pomocou robotiky aj loziť. Podvozok je možné nastaviť podľa špecifických prípadov použitia. Ponúka dve možnosti nastavenia jazdy – pasívne odpruženie a aktívne odpruženie, dve nastavenia chôdze – plaz a cicavec a všesmerovú mobilitu. Vozidlo je pre pasažierov dostupné zo všetkých štyroch strán.
### Využitie vozidla v kritických situáciách Okrem komerčného využitia na pobavenie majiteľa vidíme v prezentovanom videu aj využitie na záchranné akcie v ťažko dostupnom teréne v horách. Spôsob, akým človek tento mechanizmus kontroluje a riadi zatiaľ nie je známy. Nepoznáme tiež výrobné plány tohto netradičného vozidla. Podľa slov spoločnosti však verejnosť môže očakávať “redefiníciu vozidlovej mobility.”








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.