Hyundai chce vyrobiť auto, ktoré dokáže chodiť po štyroch. Aké bude jeho využitie?

V januári 2019 Hyundai šokoval na Consumer Electronics Show konceptom chodiaceho auta. Teraz podnikol ďalšie kroky pre jeho výrobu, aby dokázal, že to myslí vážne.
Vydané  Text: 
Hyundai včera (30.9.) oznámil vytvorenie novej technickej divízie New Horizons Studio, ktorá bude zameraná na výrobu tzv. Ultimate Mobility Vehicles (UMV). Tieto vozidlá sú určené predovšetkým pre zákazníkov, ktorí chcú objavovať nekonvenčný a off-road terén spolu s miestami, kam automobil nikdy predtým nevstúpil. ### Známe mená vo vedení novej divízie John Suh, vedúci New Horizons Studio a viceprezident Hyundai, sa k novému projektu vyjadril nasledovne: “Naším cieľom je vytvoriť prvé vozidlo na svete patriace do transformer triedy, známe tiež ako Ultimate Mobility Vehicle.” Do tejto pozície sa Suh dostal na základe 35-ročných skúseností v automobilovom priemysle, vrátane významnej pozície na Stanfordskej univerzite, vo výskumnom centre Palo Alto a General Motors. Okrem neho sa do novej divízie pridáva aj Ernestine Fu, a to z pozície riaditeľa produktového manažmentu. ### Ako vyzerá futuristický koncept Elevate Koncept s príznačným názvom Elevate, v preklade zdvihnúť (Hyundai CRADLE), ktorý bol predstavený po prvýkrát v roku 2019, má štyri kolesá pripevnené k štyrom vysúvateľným robotickým nohám, čo mu umožňuje dostať sa prakticky do akéhokoľvek terénu. Okrem jazdenia je schopný chodiť a s pomocou robotiky aj loziť. Podvozok je možné nastaviť podľa špecifických prípadov použitia. Ponúka dve možnosti nastavenia jazdy – pasívne odpruženie a aktívne odpruženie, dve nastavenia chôdze – plaz a cicavec a všesmerovú mobilitu. Vozidlo je pre pasažierov dostupné zo všetkých štyroch strán.
### Využitie vozidla v kritických situáciách Okrem komerčného využitia na pobavenie majiteľa vidíme v prezentovanom videu aj využitie na záchranné akcie v ťažko dostupnom teréne v horách. Spôsob, akým človek tento mechanizmus kontroluje a riadi zatiaľ nie je známy. Nepoznáme tiež výrobné plány tohto netradičného vozidla. Podľa slov spoločnosti však verejnosť môže očakávať “redefiníciu vozidlovej mobility.”








Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.