Volkswagen uvažuje nad predajom Bugatti Chorvátom

Koncern Volkswagen sa údajne chystá s cieľom šetrenia zbaviť niektorých značiek. Hovorí sa hlavne o luxusnej značke Bugatti.
Vydané  Text: 
Britský magazín Car zverejnil zatiaľ nepotvrdenú informáciu, že vedenie koncernu Volkswagen Group v súčasnosti zvažuje predaj slávnej francúzskej automobilky Bugatti. Koncern už vraj nechce ďalej dotovať výrobu drahých automobilov Bugatti, a tak zvažuje jeho predaj chorvátskemu výrobcovi Rimac. Ide o spoločnosť, v ktorej má mať Volkswagen najväčší investorský podiel hneď po jej zakladateľovi, takže si získala jeho dôveru. Spoločnosť Rimac vyrába elektrické športové autá a Porsche v nej má 15,5-percentný podiel, ktorý by v prípade predaja Bugatti zrejme chcelo ešte navýšiť. ďalšími investormi Rimacu sú aj Hyundai a Kia. Prečo však Volkswagen vôbec uvažuje nad predajom Bugatti? Jeho najznámejší model, Bugatti Veyron, vznikol ako splnenie sna Ferdinanda Piëcha, bývalého predsedu dozornej rady skupiny Volkswagen a vnuka Ferdinanda Porscheho. Superrýchly automobil však aj napriek svojej vysokej cene nikdy nebol ziskový, a tak si vyžadoval neustále investície a dotácie. Volkswagen však ako mnohé iné automobilky čelí neľahkým časom a snaží sa znížiť svoje náklady kde sa len dá. A keďže minulý rok Ferdinand Piëch zomrel, koncern sa necíti nijak viazaný k značke Bugatti, a tak ju môže predať. Hovorí sa však aj o ďalších značkách, ktoré to majú vo Volkswagene nahnuté. ďalším kandidátom by mohol byť ďalší výrobca športových áut, talianska automobilka Lamborghini, ktorú paradoxne Volkswagen svojou kúpu pred pár rokmi zachránil. Ďalšou značkou, o ktorej predaji sa uvažuje je Seat, ale tiež motocykle Ducati a štúdio Ital Design.

Bugatti vylovili z rieky po 75 rokoch, jeho príbeh je ako z filmu

Príbeh, ako pretekárske auto skončilo na dne jazera je rovnako fascinujúci ako samotný spôsob jeho vytiahnutia po 75 rokoch.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!