Nálepky z STK definitívne končia! Vieme kedy a čo ich nahradí

Prečo by sme mali na autá lepiť štítky o TK, EK a KO, keď si dnes policajti môžu všetko overiť cez počítač?
Vydané  Text: 
Ľuďom, ktorí nechcú na svojom aute vidieť žiadne nálepky, možno svitá na lepšie časy. Ministerstvo hospodárstva SR vydalo návrh na podporu podnikateľského prostredia, súčasťou ktorého je aj zrušenie povinnosti mať na vozidlách nálepky o aktuálnej technickej a emisnej kontrole. V stredu tento návrh schválil kabinet. „Lepenie nálepiek považujeme v súčasnej dobe za úplne zbytočné, keďže pri kontrole v rámci prevádzky motorového vozidla je možné policajnými orgánmi zistiť, či bolo vozidlo podrobené technickej kontrole a emisnej kontrole podľa osvedčení, ktoré má vodič motorového vozidla mať vo vozidle, rovnako tak je zavedený informačný systém, na základe ktorého vedia štátne orgány pokutovať tých, ktorí nepodrobia svoje vozidlo technickej a emisnej kontrole,“ uvádza sa v dôvodovej správe k vydanému návrhu ([zdroj](https://www.skdp.sk/webnew/main.nsf/0/01889446445acc88c1258591003ca14f/$FILE/Opatrenia%20podnikate%C4%BEsk%C3%A9_Vl%C3%A1da_Dovodova_sprava_nove_znenie_24062020.pdf)). Predložený návrh zákona ruší povinnosti lepiť kontrolnú nálepku na čelné sklo vozidla ako dôkaz o vykonaní technickej kontroly, emisnej kontroly a kontroly originality. Navrhovanými ustanoveniami sa prierezovo v celom texte zákona vypúšťajú čiastkové zmienky o kontrolných nálepkách v súvislosti s technickými kontrolami, emisnými kontrolami a kontrola originality, uvádza sa ďalej v dôvodovej správe. Zo znenia návrhu vyplýva, že zmena sa týka iba nálepiek na okno. Po úspešnom absolvovaní technickej a emisnej kontroly na STK a PEK budú motoristi aj naďalej dostávať kartičky a štandardnú dokumentáciu. Novinka nadobúda účinnosť 1. júla 2020. Zo znenia návrhu vyplýva, že sa zrušenie povinnosti týka aj vozidiel, ktoré už nálepku dostali. ### Digitalizácia má zmysel Keď sa zrušili tradičné nalepovacie diaľničné známky, verejnosť to prijala rozpačito. Mladšie ročníky túto inovácie nepochybne prijali s nadšením, pretože na svoje autá už nemuseli lepiť žiadne nálepky a zo zákona si tak odoberať z výhľadu cez čelné sklo. Staršie ročníky inováciu prijali s otázkou, ako budú diaľničné známky kupovať, keď nemajú skúsenosti s prácou na počítači alebo nedôverujú internetovým platobným systémom. Dnes je však elektronická diaľničná známka úplnou samozrejmosťou. ### Problémové nálepky Povinnosť mať na aute nálepku o absolovovaní technickej a emisnej kontroly je nepraktická najmä vtedy,keď kvôli poškodeniu meníte celé čelné sklo. Vtedy musia pracovníci nálepky pod vysokou teplotou odlepiť a potom prilepiť na nové sklo, pričom sa im nikdy nepodarí pôvodné nálepky nepoškodiť. Estetika ide bokom a v dobe všadeprítomného internetu a terminálov aj význam samotných nálepiek.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!