Aj motorka môže po nehode začať horieť – stačí jeden „správny“ náraz (VIDEO)

Viete, čo máte robiť po nehode? Kompilácia videozáberov z prevažne ruských ciest poukazuje na nepozornosť a aroganciu, ktorá vládne na cestách. Niekoľko záberov sa týka aj motocyklistov a ich problémov s vodičmi áut.
Vydané  Text: 

Autá po havárii môžu vybuchnúť, toto je jeden z dôkazov

VIDEO - Stačí, aby došlo k mechanickému poškodeniu nádrže s palivom, prípadne so stlačeným plynom, eventuálne sa môže vznietiť prevážaný náklad. Horiace autá nie sú úplne bežnou vecou, ale nie sú ani výnimočné.

## Viete, čo máte robiť po nehode? Nehody sú dnes nepomerne častejšie ako kedykoľvek predtým a nie vždy ide o pokrčené plechy. V každej situácii, pri ktorej došlo k poškodeniu majetku, zdravia alebo prichádza k ohrozeniu života, by ste mali pristupovať nanajvýš zúčastnene a neuspokojiť sa s nečinnosťou. **Ak ste účastníkom dopravnej nehody**, základné pravidlo znie zachovať si chladnú hlavu a všetko riešiť s rozumom. * Skontrolujte zdravotný stav samého seba, svojej posádky a aj ostatných zúčastnených; * Pred opustením vozidla si však vždy oblečte reflexnú vestu, ktorá by mala byť po ruke v kabíne a nie schovaná v batožinovom priestore.; * Miesto nehody treba označiť výstražným trojuholníkom, aby ste varovali prichádzajúce autá (mimo obce aspoň 50 m za auto, v obci menej) * Stiahnite sa do bezpečia mimo cesty – obzvlášť na diaľnici, pretože hrozí, že niekto z prichádzajúcich trojuholník prehliadne; * Ak je to potrebné, kontaktujte záchranné zložky a políciu na čísle 112, ktoré funguje aj pri zablokovanej klávesnici mobilného telefónu alebo sa dá vytočiť aj bez toho, aby bola v mobile SIM karta. * Účastník dopravnej nehody musí zotrvať na mieste činu do príchodu polície, alebo sa na toto miesto bezodkladne vrátiť. Podľa § 178 trestného zákona hrozia vodičovi, ktorý neposkytol zranenému pomoc a z miesta nehody ušiel, až tri roky väzenia.

Prvá pomoc je povinnosť

Ak pri nehode ktokoľvek utrpel zranenie, či už vodič, pasažier alebo náhodný okolidúci chodec či cyklista, je vašou povinnosťou poskytnúť mu prvú pomoc. Pod týmto pojmom sa rozumie aj obyčajná starostlivosť, zatlačenie na krvácajúce rany či uloženie do bezpečnej polohy. Celkom dobrý návod na poskytnutie prvej pomoci a vôbec postup pri nehode prezentuje nasledovné české video. Aj keď sa vám jeho technické a vizuálne prevedenie nemusí páčiť, je spracované prakticky, stručne a správne:

Papierovačky a polícia

Ak máte auto na lízing alebo si chcete uplatniť náhradu škody z havarijného poistenia, volať políciu je vo väčšine prípadov povinnosťou. Nehoda musí byť riadne zaprotokolovaná a dopravná polícia neskôr vystaví správu pre poisťovňu. Ak nedošlo k zraneniu osôb alebo poškodeniu všeobecne prospešného majetku či cesty, je meradlom pre privolanie nehodovky subjektívne odhadnutá výška škody na vozidle a majetku. Pokiaľ škoda dosahuje aspoň jedenapolnásobok väčšej škody podľa Trestného zákona, čo predstavuje približne 4 000 EUR, je potrebné volať k nehode aj políciu. Ak sa udial iba „ťukanec“, šúchali sa nárazníky alebo iba poškodila časť karosérie, všetko záleží na dohode účastníkov nehody. Dopravná polícia nehodu vyšetrí a určí vinníka, ktorý obvykle musí zaplatiť aj pokutu za porušenie dopravných predpisov, preto odporúčame zavolať nehodovku aj v prípade, že sa neviete zhodnúť na vinníkovi nehody. V každom prípade si s druhou stranou vymeňte osobné údaje, údaje o vozidle, poisťovni a telefónne číslo a vyplňte správu o nehode. Tú by ste mali mať vždy so sebou v aute.

Keď máte havarijné poistenie

Po nahlásení poistnej udalosti nasleduje obhliadka vozidla, na základe ktorej poisťovňa stanoví výšku škody. Obhliadka sa môže uskutočniť v priestoroch poisťovne alebo v servise, prípadne na mieste, kam bolo nepojazdné vozidlo odtiahnuté. V rámci likvidácie si môžete určiť spôsob finančnej náhrady škody. Poisťovňa môže preplatiť faktúru za opravu v servise, auto však musíte nechať opraviť u jej zmluvného partnera. Do preplatenia faktúry vystaví poisťovňa krycí list pre predbežné pokrytie výšky škody, aby ste sa už na opravenom vozidle mohli odviesť domov. Ďalšou možnosťou je financovanie rozpočtom, pri ktorom vám poisťovňa vyplatí alikvotnú sumu a opravu si zabezpečujete vo vlastnej réžii. Tento postup môže byť výhodný, ak máte staršie auto a dobrého známeho v servise. Odtiahnutie auta a ďalšie výdavky zväčša poisťovne nepreplácajú. V prípade totálnej škody sa treba spoliehať na to, že váš vrak niekto odkúpi a dúfať, že poisťovňa preplatí z havarijnej poistky čo najviac.
Dopravná nehoda zapríčinená 28-ročným mužom s 3,19 promile alkoholu (zdroj: PZ SR)

Ako je to s PZP

Povinné zmluvné poistenie je zo zákona povinné pre všetkých a keď ste poškodený, dočkáte sa náhrady škody vzniknutej na vašom vozidle – nie však v plnej výške. Poisťovne preplácajú alikvotnú časť, keďže vozidlá podliehajú amortizácii. Takže aj pri takejto nepríjemnej udalosti si treba pripraviť obnos peňazí, ktorý možno budete potrebovať na doplatenie faktúry z autoservisu. Vinník je po spôsobení nehody na tom horšie. Ak si hradí iba povinné zmluvné poistenie a nie havarijné poistenie, škodu na svojom vozidle si musí vyriešiť sám. Krajnými prípadmi sú nezaplatenie zmluvného poistného alebo spôsobenie nehody pod vplyvom alkoholu či iných nepovolených látok. To sa už siaha vinníkovi hlbšie do vrecka… Celkom prijateľný prípad pre vinníka a poškodeného vzniká, keď obaja disponujú havarijným poistením. Vinník si náhradu škody na svojom vozidle uplatní z havarijnej poistky, avšak musí doplatiť spoluúčasť. Jej výška závisí od konkrétnej zmluvy. Poškodený si náhradu škody môže takisto nárokovať zo svojej havarijnej poistky, ale spoluúčasť bude uhradená z povinného zmluvného poistenia vinníka. Tento proces je zdĺhavý, oplatí sa však byť trpezlivý, škoda na vozidle vám bude preplatená v plnej výške. **Ďalšia výnimka**: ak ste podnikateľ, či živnostník a ste platcami DPH a aj servis je platcom DPH, daň musíte autoservisu doplatiť. Jej odpočet si uplatníte až pri najbližšom podávaní daňového priznania. Treba podotknúť, že riešenie nehody nie je vôbec príjemná záležitosť. Vždy si treba pripraviť pevné nervy na vypĺňanie papierov pre poisťovňu, čakanie na likvidátorov, príjem v servise, dobu opravy v servise a podobne. Veľakrát si treba vziať deň voľna a nespoliehať sa na to, že záležitosť bude vybavená zo dňa na deň. Kompletné vyriešenie poistnej udalosti trvá **v ideálnom prípade asi mesiac**.

Nehoda bez vinníka

Veľmi nepríjemnou udalosťou je, keď si napríklad na frekventovanom parkovisku nájdete poškodené svoje auto neznámym páchateľom. Aj v tomto prípade je tu viacero riešení. Nájdenie lístku s kontaktom na vinníka za stieračom je lepšou alternatívou. Keďže týchto dobrých duší je čoraz menej, nehodu môžete ohlásiť na polícii a s protokolom o nehode. Ak máte nejaké informácie o vinníkovi, ktorý vám škodu spôsobil, určite by ste si tieto informácie nemali nechať pre seba a odovzdať ich polícii. Práve v takýchto prípadoch je rozumné mať uzatvorené havarijné poistenie.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé