Takto má vyzerať Lexus LQ: spojenie SUV, limuzíny a grand tourera. Bude tým najlepším modelom v histórii značky?

Zdá sa, že Lexus onedlho rozšíri svoju abecedu o ďalšie dve písmená. Model označený skratkou LQ má byť v ponuke japonskej značky niečím úplne novým. Výrobca známy hybridnými pohonmi ponúkne auto, ktoré s karosériou SUV spojí vlastnosti limuzíny a grand tourera. Poznáme predpovede o dátume premiéry nového auta a jeho cene.
Vydané  Text: 
Označenie LQ si Lexus zaregistroval na americkom patentovom úrade ešte v roku 2018. Už vtedy sa objavili správy, že tento názov dostane nové SUV z Japonska a dnes ich pravdivosť potvrdzuje portál Car and Driver. Podľa amerických médií bude **Lexus LQ** celkom novým vozidlom a v úlohe vlajkového SUV nahradí model LX. Nové informácie teda nepotvrdzujú predchádzajúce chýry, ktoré tvrdili, že radikálnou metamorfózou prejde Lexus LX a bude súperiť s najluxusnejšími SUV-čkami na trhu. ### Zvonku SUV, vo vnútri limuzína LQ bude s najväčšou pravdepodobnosťou produkčným prevtelením konceptu LF-1 Limitless, ktorý Lexus predstavil v roku 2018. Nový model má konštrukčne najbližšie k limuzíne LS. Preto môžeme očakávať karosériu s dĺžkou najmenej 5 metrov a priestranný interiér s dostatkom priestoru aj pre cestujúcich na zadných sedadlách. Car and Driver naznačuje, že dizajnom bude auto nadväzovať aj na iný vlajkový Lexus – kupé LC. LQ určte získa jedinečný dizajn, dlhú prednú kapotu a líniu strechy plynulo klesajúcu dozadu. Presne také vlastnosti mal Lexus LF-1 Limitless, ktorého dizajn vyvolal množstvo pochvalných reakcií. ### Mimoriadne vysoký výkon Konštrukčné príbuzenstvo so sedanom Lexusu napovedá, že nové vlajkové SUV získa pravdepodobne platformu prispôsobenú pohonu zadnej nápravy a rovnaké motory ako má LS. Ak sa tak stane, na výber bude motor V6 twin turbo s max. výkonom 309 kW (422 koní) ako aj hybrid s motorom V6 a výkonom max. 270 kW (~360 k). Dostupnosť pohonu všetkých kolies je takisto viac-menej istá. O to viac, že Lexus LS sa vyrába vo variantoch so zadným pohonom zadnej nápravy a AWD. Do úvahy prichádza aj športový variant s písmenom F v názve a dvojito preplňovaným šesťvalcom, aký očakávame aj v nadchádzajúcom modeli Lexus LC F. V prípade modelu LQ F môžeme očakávať výkon prekračujúci 450 kW (~600 k). ### Debut v najbližších rokoch Portálu Car and Driver odhadujú cenu Lexusu LQ na minimálne 80-tisíc dolárov (viac ako 73 800 €). V najbohatšej verzii má auto stáť asi 100-tisíc dolárov (92 000 €). LQ sa teda stane jedným z najdrahších áut v ponuke značky Lexus. Američania predpovedajú, že Lexus LQ bude debutovať v roku 2022, čiže štyri roky po premiére konceptu LF-1 Limitless. Takýto termín sa zdá byť primeraný vzhľadom na to, že približne rovnaký čas uplynul aj od debutu konceptu LF-LC k premiére cestného modelu Lexus LC. Dátum by však mohla zmeniť situácia spôsobená pandémiou koronavírusu.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!