Aktualizované 8.4.: Zoznam otvorených hraničných priechodov+info o obmedzení pohybu

Slováci sa môžu vrátiť domov aj osobnou dopravou, ale iba cez niektoré hraničné priechody. Prinášame vám prehľad hraničných priechodov, ktoré sú otvorené aj s uvedením typu dopravy, pre ktorý je prechod povolený.
Vydané  Text: 
**Článok bol aktualizovaný 8. apríla 2020 o 9:30 hodine.** Vrátiť sa v týchto dňoch zo zahraničia na Slovensko nie je vôbec jednoduché, ale vláda povolila otvorenie niektorých hraničných priechodov dokonca aj pre osobnú dopravu. Pri hraničných priechodoch s označením “bez obmedzenia” je prechod povolený osobnej, nákladnej aj pešej preprave Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia domov. Väčšina z uvedených hraničných priechodov je otvorená aj na účely nákladnej prepravy tovaru. Ak osoba prekročí vnútornú hranicu Slovenskej republiky na iných miestach, dopúšťa sa priestupku, za ktorý je možné uložiť pokutu do 300 € a v blokovom konaní do 165 €, pripomína Ministerstvo vnútra SR.
NAŠE VIDEOTESTY
### Zoznam hraničných priechodov na vnútorných hraniciach, ktoré možno používať od 8. do 17. apríla 2020 **Rakúska republika** * Bratislava – Jarovce – Kittsee (diaľnica) * Bratislava – Jarovce – Kittsee (stará cesta) * Bratislava – Petržalka – Berg * Moravský Svätý Ján – Hohenau **Maďarsko** * Bratislava Čunovo – Rajka (diaľnica) * Medveďov – Vámosszabadi * Komárno – Komárom * Štúrovo – Esztergom * Šahy – Parassapuszta * Slovenské Ďarmoty – Balassagyarmat * Šiatorská Bukovinka – Salgótarján * Kráľ – Bánréve * Milhosť – Tornyosnémeti (cesta I/17) * Milhosť – Tornyosnémeti cesta (cesta R4) * Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely (cestný prechod) **Česká republika** * Svrčinovec – Mosty u Jablunkova * Makov – Bílá-Bumbálka * Horné Srnie – Brumov-Bylnice * Drietoma – Starý Hrozenkov * Moravské Lieskové – Strání * Lysá pod Makytou – Střelná * Vrbovce – Velká nad Veličkou * Brodské – Břeclav (diaľnica) * Holíč – Hodonín * Skalica – Sudoměřice (nová cesta) **Poľská republika** * Trstená – Chyžné * Vyšný Komárnik – Barwinek **Vzdušné hranice**: * Letisko Bratislava * Letisko Košice * Letisko Poprad * Letisko Piešťany * Letisko Sliač * Letisko Žilina * Letisko Prievidza * Letisko Nitra * Letisko Jasna Všetky medzinárodné letiská sú zatvorené. V prevádzke je len Cargo. Na určených trasách sú k dispozícii aj čerpacie stanice a odpočívadlá. Pripomíname, že Slováci, ktorí sa vrátili zo zahraničia individuálne, sa musia podrobiť povinnej 14-dňovej domácej karanténe. Budú automaticky odvezení do ubytovacích zariadení MVSR na povinnú karanténu. ### Obmedzenie voľného pohybu od 8. apríla 2020 Od 8. do 13. apríla 2020 je na Slovensku obmedzený voľný pohyb osôb. To znamená nasledovné: * **zákaz zhromažďovať sa s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti**; Uvedená veta znamená, že je zakázané cestovať za rodinou alebo známymi, ak s nimi nežijete v spoločnej domácnosti. Uplatňujú sa ale **nasledovné výnimky**: * cesty do a zo zamestnania či na výkon podnikateľskej činnosti, * cesty na nevyhnutné nákupy, zabezpečenie nevyhnutných potrieb pri starostlivosti o deti a zvieratá či tankovanie pohonných látok, * neodkladné vyšetrenia u lekára vrátane sprevádzania blízkou osobou a príbuzným, * cesty na pohreb blízkej osoby. * v rámci okresu, respektíve v rámci mesta v prípade Bratislavy a Košíc, je povolené tiež zabezpečenie nákupov pre inú osobu, cesta s cieľom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný. * povolený je aj pobyt v prírode v rovnakom okrese, respektíve meste (Bratislava, Košice)




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.