Obmedzená doprava v Európe zásadne zmenila kvalitu ovzdušia

Podľa Európskej environmentálnej agentúry sa v dôsledku cestovných obmedzení s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu zvýšila kvalita ovzdušia v Európe. Aký majú opatrenia skutočný dosah na životné prostredie?
Vydané  Text: 
Predovšetkým veľké európske mestá, v ktorých býva najväčšia koncentrácia znečisťujúcich látok, prijali karanténne opatrenia, v dôsledku ktorých sa znížila premávka. Tým sa výrazne znížila koncentrácia týchto škodlivých látok v ovzduší, čo ukazujú aj aktuálne údaje v porovnaní s marcom minulého roka. Je to celkom logické, keďže oxid dusičitý vzniká predovšetkým pri cestnej premávke. **V severnom Taliansku**, ktoré sa stalo epicentrom nákazy v Európe, klesla konentrácia škodlivých látok v ovzduší o 21 až 47 percent v porovnaní s marcom 2019. Druhá najviac postihnutá krajina Európy, **Španielsko**, vykázala pokles škodlivín v týždni od 16. do 22. marca až o 40 – 55 percent a to najmä v hlavnom meste Madrid a v Barcelone. Podobné údaje sa ukázali aj v hlavnom meste Portugalska v **Lisabone**, kde úroveň oxidu dusičitého klesla o 40 percent. Znečistenie ovzdušia môže zhoršovať alebo mať za následok rôzne respiračné a srdcové ochorenia. Súvislosti so zhoršením zdravotného stavu človeka nakazeného koronavírusom nie sú známe. Aktuálne je na svete už viac ako 400 000 ľudí nakazených koronavírusom, preto v mnohých krajinách platia prísne karantény, obmedzenia pohybu a zákazy cestovať, ktoré sú spojené s uzatvorením hraníc. Ako dlho bude trvať, kým sa všetko opäť dostane do „normálu“, je ťažké odhadnúť, v každom prípade na skutočné a dlhodobé zlepšenie kvality ovzdušia pár týždňov nebude stačiť, takže bude stále potrebné hľadať spôsoby, ako urobiť dopravu čo najekologickejšou, aby sme si neznečisťovali prostredie, v ktorom žijeme.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.