Používate rúško aj počas jazdy v aute? Tak toto by ste mali vedieť!

Má význam nosiť v aute rúško? Podľa odborníkov záleží na tom, v akom aute jazdíte a s kým.
Vydané  Text: 
Povinnosť nosiť rúško sa týka predovšetkým verejnej dopravy, ale čoraz častejšie vidieť rúška aj na tvárach vodičov, ktorí sú v aute. Je to správne alebo to môže mať aj opačný efekt? Pandémia koronavírusu naberá na intenzite a nakazených je čoraz viac ľudí. Je preto logické, že sa každý snaží čo najviac a najlepšie chrániť, či už rúškom, respirátorom alebo akoukoľvek inou látkou, ktorou si prekryje ústa a nos. Nosiť rúško v aute má význam iba vtedy, ak zdieľate vozidlo s inými osobami, napríklad s kolegami ako služobné auto. Rovnako to platí aj vtedy, ak prevážate v aute osoby, s ktorými nežijete v jednej domácnosti. V takomto prípade ide o rovnakú situáciu, ako keď využívate prostriedky verejnej dopravy. Rúško by v takejto situácii mali mať všetci pasažieri auta. Ideálne je samozrejme nikam nejazdiť, ak to je však nevyhnutné, jazdite radšej sami. Ak to nie je možné a chcete napríklad odviezť kolegu z práce, aby nemusel ísť MHD, dbajte na používanie rúšok a dezinfekciu auta. Nezabudnite si tiež zobrať kontakt na osobu, s ktorou sa veziete v aute, aby sa v prípade nákazy dala daná osoba kontaktovať. Ak jazdíte v aute s osobami, s ktorými žijete v jednej domácnosti, nosenie rúšok nie je nevyhnutné, ale nie je ani na škodu. Nosenie rúška v takomto prípade môžete byť prínosné, keď nasávate vzduch pri prejazde mestom okolo ľudí. Keďže sú ulice v týchto dňoch zväčša prázdne, až taký význam to nemá. Sú však úseky, kde sa tvoria menšie či väčšie kolóny a počasie je tiež čoraz teplejšie, takže je príjemné vyvetrať si auto čerstvým vzduchom. Vtedy si rúško radšej nasaďte. Výnimkou sú osoby patriace do rizikovej skupiny, teda ľudia s oslabenou imunitou či staršie osoby, ktoré by mali nosiť rúška nielen v aute, ale aj v domácnosti. **Zopár zásad, ktoré treba pri nosení rúška dodržiavať**: * Jednorazové rúška používajte iba zopár hodín a po použití ich hneď vyhoďte. * Rúška vyhadzujte v igelitovom sáčku, ktorý dobre uzavrite. * Vonkajšia strana rúška je infekčná, preto sa jej nedotýkajte. * Bavlnené rúška používajte iba po krátku dobu, pretože po navlhnutí sa v nich hromadia vírusy a baktérie. * Bavlnené rúško perte na 90 stupňoch a vždy ho vyžehlite. * Ak nemáte rúško, skúste sa pozrieť do autolekárničky. Síce nie je povinnou súčasťou jej výbavy, v niektorých autolekárničkách sa nachádza.

Poradňa: Toto sú všetky vládne opatrenia v oblasti dopravy v kocke

Mimoriadna situácia ohľadom koronavírusu zasiahla celé Slovensko vrátane dopravných obmedzení, ale aj výhod. Prinášame vám súhrn všetkých opatrení, ktoré sa týkajú dopravy.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »