Škoda dostala ocenenie za jej asistentku Lauru. Viete, ako vyzerá a čo má na starosti?

S Laurou sa môžete stretnúť v najnovších vozidlách mladoboleslavskej značky a spraví za vás hneď niekoľko vecí, ktoré ste predtým museli robiť ručne.
Vydané  Text: 
Škoda si Lauru vytvorila úplne sama bez pomoci inej technologickej firmy, čo porotcovia považovali za jeden z najvýznamnejších dôvodov na udelenie ocenenia. V čase softvérového outsourcingu takýto prístup k vývoju technológií totiž vôbec nie je bežný. Digitálny asistent Laura získal ocenenie s názvom SMARTBEST 2019 v nemeckom Mohuči, pričom v porote sedeli automobiloví novinári z 31 krajín. Finalistov bolo napokon desať, z nich vyšla víťazne práve Škoda. [GALLERY id=30475] „Nová ŠKODA digitálna asistentka Laura spĺňa požiadavku európskeho združenia AUTOBEST na implementáciu nových, ľahko ovládateľných technológií vo vozidle. Rozšírené hlasové ovládanie rozumie aj plynule hovoreným celým vetám. Umožňuje tak pohodlné a jednoduché ovládanie viacerých funkcií vozidla. Vodič nemusí používať pevne stanovené povely alebo frázy. Systém je možné jednoducho aktivovať slovným spojením *Oukej, Laura*,“ uvádza Škoda vo svojej oficiálnej správe k zisku ocenenia. Digitálny asistent teda nemá ľudskú podobu, jedná sa o program využívajúci *strojové učenie*, ktoré sa v posledných rokoch zamieňa s umelou inteligenciou. Laura je aktuálne k dispozícii v automobiloch Scala, Kamiq a Superb iV a neskôr bude ponúkaná aj novej Octavii. Okrem prvenstva v kategórii Inovácia roka 2019 si Škoda zaslúžila aj výborné tretie miesto v kategórii Best Buy Car of Europe pre rok 2020, ocenenia sa dočkal crossover Kamiq.

Test Škoda Kamiq 1.6 TDI Ambition (23 209 €): Tak kde sú tie kompromisy?

Kamiq je ešte stále novinka na trhu s mestskými crossovermi. Bola odsúdená na úspech skôr, ako začali v Mladej Boleslavi kresliť jej prvé skice.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!