Citroënu sa u nás mimoriadne darí: Koľko áut predal minulý rok a ktoré modely išli najlepšie?

Značka Citroën dosiahla v roku 2019 na Slovensku historicky najlepšie predaje za posledných osem rokov.
Vydané  Text: 
* **Najlepšie celoročné predajné štatistiky od roku 2010**, * **5 457 registrovaných automobilov**, * **podiel na trhu M1+N1 5%,** * **medziročný nárast +10%** * **medziročný nárast značky Citroën v kategórii M1 osobných vozidiel na úrovni 10 %** (4335 registrácií) a pre kategóriu N1 ľahkých úžitkových vozidiel (do 3,5t ) na úrovni 4% (1122 registrácií)
Registrované predaje značky Citroën dosiahli 8-ročný rekord – za rok 2019 dosiahli hranicu 5%, čo predstavuje 5 457 registrovaných nových osobných a úžitkových vozidiel. V celkovom poradí značiek sa sa Citroën posunul o jednu priečku vyššiu oproti roku 2018 a zaradil sa tak medzi osem napredávanejších automobilových značiek na Slovensku (kategórie M1+N1). Značka Citroën rástla v predaji rýchlejšie ako celoslovenský trh (nárast o 2,7%) – jej nárast bol až 9% oproti roku 2018, čo je o 442 viac zákazníkov, ktorí si vybrali a zakúpili v roku 2019 svoj nový Citroën. **Celkovo je značka za minulý rok piatou najrastúcejšou značkou na slovenskom trhu**. Nárast záujmu zákazníkov sa výrazne prejavil pri kúpe osobných modelov (+10%), významný prínos pre nárast podielu značky malo uvedenie nového SUV modelu **C5 Aircross**. Tento model s výnimočným komfortom a najnovšími technológiami sa hneď v roku svojho uvedenia zaradil medzi 12. najpredávanejších SUV modelov veľmi obľúbeného a rastúceho segmentu C-SUV. Pri úžitkových vozidlách sú predaje stabilné a veľmi silné už niekoľko rokov. Napriek celoslovenskému poklesu predaja ľahkých úžitkových vozidiel do 3,5tony sa značke Citroën podarilo medziročne narásť o 4%. Lídrom vo svojom segmente sa stal praktický Jumpy Furgon, pričom zo silnej ponuky trojice úžitkových modelov Berlingo, Jumpy a Jumper je tradične najväčší záujem o Jumper Furgon s počtom až 859 predaných vozidiel.

Video k testu Citroën C3 1.2 PureTech: Trojvalec a automatika ladia perfektne

Citroën C3 sme vyskúšali s 1,2-litrovým trojvalcom PureTech s automatickou prevodovkou vo výbave S&S SHINE. Táto kombinácia vie byť vskutku výborným základom na zábavu za volantom.

K úspechu značky už od svojho uvedenia prispieva výrazne **Citroën C3**, len na Slovensku vyrábaný mestský hatchback C3, ktorý je počtom 1503 ks tretím najpredávanejším modelom na Slovensku,registrovaným v kategórii hatchbackov segmentu B. Celkovo je značka Citroën v segmente B tretia najúspešnejšia – s počtom 2.429 registrovaných vozidiel, 8% podiel v segmente, 5% nárast oproti minulému roku. Vďačí za to okrem bestselleru C3 aj mestskému SUV C3 Aircross; rovnako ako priestrannému, osvedčenému a elegantnému sedanu C-Elysée.

Test Citroën C-Elysée PureTech 82 Origins: Elegán v lacnom obleku, ale s dobrými úmyslami

Sedany majú svoje čaro a ešte stále im nezvoní umieračik. Citroën má vo svojej ponuke iba jeden a za výbornú cenu. Kde je háčik?

Tretím najúspešnejším modelom v portfóliu značky je **Citroën Berlingo**, ktorý je dlhodobo lídrom vo svojom segmente. Za minulý rok 2019 sa predalo v jeho variante osobnej aj úžitkovej spolu 849 vozidiel. Potešujúce je, že rastúci trend predajov, čiže viac zákazníkov si našli modely značky medzi fyzickými osobami, ale aj medzi živnostníkmi a firmami s nárastom až 13%.

TEST: Citroën Berlingo BlueHDi 130k Feel – Každodenný hrdina

Nové Berlingo pokračuje v šľapajach svojho predchodcu. Tretia generácia stiera hranice medzi pracovným a rodinným autom, pričom posádku rozmaznáva komfortom, modernými technológiami aj dobrou kvalitou spracovania.

### Najpredávanejšie modely: 1. CITROËN C3 (1503 vozidiel), 2. JUMPER (859 vozidiel), 3. BERLINGO OSOBNÉ (745 vozidiel) Dôležité novinky značky Citroën, ktoré budú uvedené v roku 2020: * C5 AIRCROSS PHEV (plug-in hybrid SUV segmentu C- nižšej strednej triedy), * Nový CITROËN C4 (hatchback segmentu C- nižšej strednej triedy) *zdroj štatistiky registrácií nových vozidiel ZAP SR




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.