Konečne prišla inovácia slnečnej clony, ktorú sme desaťročia potrebovali. Tie nové budú automatické a virtuálne

Na výstave CES 2020 spoločnosť Bosch predstavila koncept virtuálnej slnečnej clony. Je to clona, ktorá sa prispôsobí vašim potrebám a nebráni vo výhľade
Vydané  Text: 
**V tomto článku sa dočítate**: * oslnenie z hľadiska bezpečnosti * základné vlastnosti virtuálnej slnečnej clony * akým spôsobom systém reaguje na slnko * akú úlohu zohráva umelá inteligencia * ako nápad na slnečnú clonu vznikol * aká je aktuálna situácia a budúcnosť jej využitia ### Oslnenie ako príčina nehody Podľa štatistík je pri jasných slnečných dňoch o 16% vyššie riziko nehody ako pri bežnom počasí. Obyčajné tienidlá, ktoré sú dnes dostupné na trhu, nedokážu stopercentne zabrániť oslneniu a navyše bránia vodičovi vo výhľade. Spoločnosť Bosch preto prišla s inováciou v podobe systému **Virtual Visor**, ktorá dokáže tieto nedostatky prekonať a zvýšiť tak bezpečnosť. ### Priehľadný panel nebráni vo výhľade Medzi základné vlastnosti slnečnej clony patrí priehľadnosť, vyplnenie jej plochy transparentným LCD panelom a využitie umelej inteligencie. Vďaka priehľadnosti nebude vodičovi nijak prekážať vo výhľade z vozidla, čím bude môcť efektívne zabrániť oslneniu spôsobenému slnečnými lúčmi. Veľkosťou je clona podobná obyčajnému tienidlu, aj keď je možno o niečo väčšia. [GALLERY id=30399] ### Ako to funguje Priehľadný LCD panel pripomína včelí úľ, keďže ho tvoria šesťuholníky. V prípade dopadania slnečných lúčov na clonu sa šesťuholníky dokážu nezávisle od seba stmaviť, zatiaľ čo časti, na ktoré slnečné svetlo nedopadá, zostanú priehľadné. Tu prichádza na rad aj umelá inteligencia, ktorej hlavnou funkciou je sledovať pozíciu očí vodiča a na základe ich pohybu stmaviť časti clony. Do úvahy pri tom berie aj pohyby hlavy vodiča, napríklad pri pozeraní sa do spätných zrkadiel. Umelá inteligencia tiež sleduje smer, z ktorého slnečné lúče dopadajú na sklo. Odborníci prirovnávajú funkcie virtuálnej slnečnej clony k slnečným okuliarom. ### Ako nápad vznikol Nápad vytvoriť virtuálnu slnečnú clonu mali traja technici, ktorí vytvorili prototyp z LCD panelu nájdeného v koši. Keď predstavili projekt vedeniu spoločnosti, získal si okamžite ich podporu a rozpočet na ďalší vývoj. Koncept **BOSCH Virtual Visor** získal na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES 2020 ocenenie v kategórií Best of Innovation. ### Súčasná situácia Aktuálna situácia je vo fáze vývoja prototypu, ktorý by chcel Bosch následne ponúknuť automobilkám. Tie spolupracujú aj na vývoji prototypu, ktorý pripomienkujú a dávajú mu tak finálnu podobu. Vývojári vidia budúcnosť virtuálnej slnečnej clony v osobných aj úžitkových autách.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »