Slovensko je opäť svetovým lídrom. Vyrába najviac automobilov na obyvateľa, máme podrobné čísla

Slovensko aj naďalej zostáva svetovým lídrom v produkcii áut na obyvateľa. Vyrobili sme viac ako milión stotisíc vozidiel.
Vydané  Text: 
Podľa prezidenta Zväzu automobilového priemyslu SR **Alexandra Matušeka**, v porovnaní s rokom 2018 ide o mierny nárast. Celkovo dosiahol automobilový priemysel **49,5% podiel na celkovom priemysle** a 46,6% podiel na exporte. O tom, že automobilový priemysel na Slovensku je skutočnou jednotkou, svedčí aj počet ľudí, ktorí sú v automobilkách zamestnaní. Priamo v automobilovom priemysle pracuje viac ako **177-tisíc ľudí**, **nepriamo však ponúka až 275-tisíc pracovných miest**. Aby si však Slovensko udržalo prvenstvo na svetovom trhu, bude musieť prijať niekoľko dôležitých opatrení. Základnými prekážkami v napredovaní sú predovšetkým nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, rýchly nárast výdavkov na mzdy, problém s prenosom vedeckých poznatkov do aplikačnej praxe a nízka úroveň rozvoja mobility v oblasti alternatívnych pohonov a nových foriem mobility. Problémy vznikajú podľa prezidenta zväzu najme na strane vlády, ktorá svojimi nepredvídateľnými a často nepremyslenými krokmi znižuje konkurencieschopnosť Slovenska. Týka sa to najmä nedostatočnej komunikácie ohľadom minimálnej mzdy, zvyšovania nákladov zamestnávateľov a prijímania ďalších opatrení bez ochoty kompenzácii.
Podľa dostupných údajov bolo v roku 2019 zaregistrovaných viac ako **113-tisíc nových oficiálne dovezených vozidiel** všetkých kategórií. V roku 2018 ich bolo o 1998 menej. Individuálne dovezených vozidiel bolo zaregistrovaných **68-tisíc**. Najviac nových registrovaných vozidiel bolo v Bratislavskom kraji a najmenej v Trenčianskom kraji. Aj keď dosiahol podiel nových vozidiel na celkových registráciách 59,8%, na Slovensku stále pretrváva trend kupovania viac ako 15-ročných áut. Takéto autá majú značný vplyv na bezpečnosť a predovšetkým na úroveň emisií a životné prostredie. Cieľom je preto ich počet výraznejšie znižovať.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.