Najbezpečnejšie malé auto v Európe? EuroNCAP vyhlásilo jednoznačného víťaza – a nie je prekvapením

VIDEO | Najbezpečnejšie supermini je nový Renault Clio. Umožňuje napríklad inštaláciu všetkých druhov detských autosedačiek a už v základnej výbave má nadštandardnú bezpečnosť.
Vydané  Text: 
Úplne Nový Renault Clio bol práve ocenený v testoch Euro NCAP ako najbezpečnejšie supermini (spolu s Audi A1) spomedzi automobilov testovaných v roku 2019. Najpredávanejší automobil Skupiny Renault bol testovaný v polovici roku 2019 a získal najvyššie skóre s výsledkami na najvyššej úrovni trhu, **bez ohľadu na segment**.
Na základe úplne novej modulárnej platformy Aliancie, **CMF-B**, Nový Renault Clio ťaží z optimalizovanej štruktúry karosérie, revidovaných konštrukcií sedadiel a upevňovačov bezpečnostných pásov navrhnutých tak, aby poskytovali optimálnu podporu všetkým cestujúcim, bez ohľadu na ich veľkosť alebo umiestnenie v aute, s pyrotechnickými napínačmi a obmedzovačmi zaťaženia. Renault podporuje **technológiu Fix4sure** pre dokonalé zadržanie cestujúcich, ktoré zabraňuje ich vykĺznutiu popod bezpečnostný pás. Okrem toho, vynikajúca prispôsobiteľnosť nového Renault Clio umožňuje inštaláciu všetkých druhov detských sedačiek, rovnako predných aj zadných, na isofix a so systémom I-size. Taktiež vylepšuje ochranu hlavy cestujúcich na zadných sedadlách v prípade bočného nárazu.

Ešte nie je v predaji a už ho rozbili o stenu: ako obstálo nové Clio v crash testoch?

VIDEO - Renault Clio príde na trh na jeseň, ale v EuroNCAP už absolvovalo nárazové testy.

Úplne Nový Renault Clio sa môže tiež spoliehať na veľmi bohatú škálu štandardných vybavení so šiestimi airbagmi, ABS s asistentom núdzového brzdenia, kamerou a radarom (umožňuje asistenciu udržania v jazdnom pruhu, rozpoznávanie dopravných značiek s výstrahou prekročenia najvyššej povolenej rýchlosti, výstrahou bezpečnej vzdialenosti a núdzovým brzdením), tempomatom/obmedzovačom riadenia, výstrahou odomknutia bezpečnostného pásu (aj pri obsadení zadných sedadiel) a núdzovým volaním. Okrem toho, výhľad je optimalizovaný so štandardnými 100 % LED prednými svetlometmi, automatickými diaľkovými a stretávacími svetlami a denným/nočným vnútorným zrkadlom. Úplne Nový Renault Clio, ako všestranné mestské auto, ponúka to najlepšie v oblasti bezpečnosti. Tým posilňuje odborné znalosti Renault v oblasti bezpečnosti pasažierov, rovnako ako aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Vďaka novému dizajnu, vysoko technologickému obsahu a všetkým jeho inováciám, úplne Nový Renault Clio otvára novú éru produktovej stratégie Skupiny Renault a ponúka najlepšiu bezpečnosť pre najpredávanejšie francúzske vozidlo na svete.

VIDEOTEST: Je Renault Clio najlepším malým autom na trhu? Týmto nás presvedčilo

**Už piata generácia populárneho malého Renaultu prináša debut úplne novej aliančnej platformy CMF-B, na ktorej budú nasledovať nové generácie crossoverov Juke a Captur.** Tá okrem štrukturálnych zlepšení prináša aj moderné asistenčné systémy a prípravu na elektrifikáciu pohonného ústrojenstva. Hybrid však príde až neskôr, dovtedy Cliu musia stačiť na Slovensku tri benzínové motory a jeden diesel. Možno trochu sklamaním je,... Prečítať celé




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.