Čo znamenajú prvé slová o bankrote Tesly od Elona Muska?

Verejné pripustenie bankrotu automobilky a vesmírnej agentúry vyvoláva otázky.
Vydané  Text: 
Elon Musk v diskusnom paneli TED Talks, 2019
Keď sa Elon Musk prvýkrát verejne vyjadril o možnom bankrote spoločností Tesla a SpaceX, vzbudil tým nevšedne veľký záujem internetovej verejnosti. Snáď každý technologicky a automobilovo orientovaný web priniesol titulky, že „ak padne Tesla, padne aj Musk“. Dnes vieme, že slová o bankrote spoločností boli vytrhnuté z kontextu a Elon Musk neavizuje, že by krach jeho spoločnostiam skutočne hrozil. Otázky však vyvoláva už len samotná skutočnosť, že Musk vo svojom príspevku na Twitteri vôbec prvýkrát spojil slová *Tesla*, *SpaceX* a *bankrot*. „*Ak Tesla a SpaceX zbankrotujú, ja potom tiež. Tak to má byť*.“
### Vývoj Tesly je priaznivý Obavy o blízku budúcnosť automobilky Tesla ale rozhodne nie sú na mieste. Pokiaľ by sme kondíciu spoločnosti hodnotili podľa vývoja jej trhovej hodnoty na burze za posledný polrok, dospeli by sme k jednoznačnému záveru, že sa značke darí. A to veľmi dobre, na NASDAQu je momentálna cena jednej akcie Tesly pôsobivých **443,01 amerických dolárov**, čo je v porovnaní s dramatickým poklesom na 211,40 USD z 23. augusta 2019 extrémny skok nahor. Celkovo sa hodnota akcií Tesly vyvíja veľmi priaznivo a k včerajšej uzávierke dňa na burze spoločnosť dosiahla vôbec najvyššiu cenu jednej akcie za posledný polrok (443,01 USD).
Vývoj hodnoty akcie spoločnosti TESLA na NASDAQ za obdobie posledných šesť mesiacov
Zaujímavosťou je, že rapídny nárast hodnoty akcií Tesly pokračoval aj po tom, čo Elon Musk 22. decembra 2019 na Twitteri zverejnil inkriminovaný príspevok. Čo mal teda Muskov príspevok znamenať, sa môžeme iba domnievať. Možno sa jednalo o vopred premyslenú marketingovú stratégiu, ale môže sa stať aj to, že išlo o obyčajnú myšlienku, ktorú sa Musk rozhodol zverejniť. O tom, že Musk nekoná úplne v súlade s konvenciami, svedčí celý jeho profil na Twitteri, na ktorom nie je núdza o množstvo vtipných hlášok a fotografií. Nedávno verejná úvaha o stiahnutí Tesly z burzy stála Muska niekoľko miliónov amerických dolárov a potrebu prijatia obmedzení vo svojej vlastnej spoločnosti. Napokon sa aj tento problém vyriešil v Muskov prospech. O trhovej hodnote firmy SpaceX sa môžeme iba domievať, pretože jej akcie zatiaľ neboli ponúknuté na žiadnej burze. Spoločnosť v decembri zaznamenala úspechy s nosičom Falcon 9, ktorý by mohol spoločne s modulom Dragon jedného dňa poslúžiť pri doprave prvej ľudskej posádky na Mars. Vizualizácia takejto blízkej budúcnosti bola publikovaná spoločnosťou SpaceX iba pred niekoľkými dňami:




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!