Koľko áut predala Kia v novembri? A ako sa darilo modelom Telluride či Seltos?

Juhokórejská automobilka Kia, ktorú mnohí začali považovať za „tak trochu slovenskú“ pre jej výrobný podnik v Tepličke nad Váhom, zverejnila svoje obchodné výsledky za jedenásty mesiac tohto roka. Značke sa očividne darí.
Vydané  Text: 

Spoločnosť Kia Motors Corporation oznámila, že v mesiaci november 2019 predala** 248 942 exemplárov nových automobilov**, vrátane modelov **Seltos** a **Sportage**. Výsledky za november boli mierne vyššie ako v rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka, kedy značka na trhy umiestnila 246 942 kusov nových automobilov. Doma v Južnej Kórei značka pritom predala 48 615 kusov vozidiel, čo je iba o 85 kusov menej ako v novembri 2018. Momentálne sa značka Kia teší na spustenie predaja malého SUV s názvom **Seltos** a úplne nového športového **sedanu K5**, ktorý sme v našich článkoch už niekoľkokrát predstavili ako ekvivalent našej **Kia Optima** (odkazy na články nájdete nižšie). Obidva nové modely sa dostanú na tamojší trh ešte tento rok, model Seltos však automobilka do predajov zaradila už teraz – pravdepodobne započítala aj záväzné objednávky na nové vozidlá.
Logo automobilky KIA
Dopyt po automobiloch od Kie mimo domácej pôdy sa zvýšili o 1,1 percenta na 200 327 jednotiek (verzus 198 242 ks v 11/2018), pričom ako predajne silné sa preukázali **Seltos** v Indii a **Telluride** v Spojených štátoch. Najpredávanejším modelom celosvetovo za mesiac 11/2019 s odbytom 40 541 jednotiek však bola **Kia Sportage**. Toto populárne SUV v predajoch nasledujú modely **K3 Forte** a subkompaktný **sedan Rio**, ktorý sa na niektorých trhoch predáva aj ako Kia Pride.

Nová Kia Optima prekonala očakávania: kľúčové informácie o horúcej novinke

Od novej generácie vozidiel Kia Optima, ktoré sa na juhokórejskom trhu predávajú ako model K5, sa očakávalo veľmi veľa. Aj napriek tomu sú všetci milo prekvapení smerom, ktorým sa Kia vydala.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.