Video: Krádež 13 áut za 6 minút. Za všetko môže bezkľúčový vstup

Video poukazuje na jednoduchosť krádeže novších automobilov vybavených systémom Keyless, teda bezkľúčovým vstupom, prípadne aj bezkľúčovým štartom.
Vydané  Text: 
Vvideo vyššie vyzerá hrozivo a núti nás zamýšľať sa nad bezpečnosťou moderných automobilov, je ale nevyhnutné podotknúť, že sa jedná o video šírené na internete, ktorého vierohodnosť sa prakticky nedá overiť alebo dokázať. Pravdou však je, že bezkľúčové funkcie áut sú častým terčom kritiky pre svoju slabú bezpečnosť a jednoduchosť krádeže áut vybavených týchto systémom sa má za preukázanú.

Takto jednoducho sa kradnú moderné autá! Japonské autá sú na vzostupe, zlodejom sa lacní Nemci neoplatia

+TIPY AKO SA VYHNÚŤ KRÁDEŽI AUTA! Zlodejina už dávno nie je o páčidlách a špinavej robote. Podobá sa práci hackerov a prím hrá elektronika.

Spôsobov, akými môže zlodej ukradnúť auto, je hneď niekoľko. Ak by ste ale čakali páčidlo a rôzne mechanické nástroje, sklamali by ste sa – moderná zlodejina sa deje v rukavičkách. Doslova. Zlodejom stačí rozmýšľať, sledovať, používať nie veľmi drahú elektroniku a vedieť ju správne používať. **Mohli by to robiť pokojne aj v obleku**. Zrejme najťažším krokom je dostať sa fyzicky do vozidla. Aby sa to podarilo bez akéhokoľvek poškodenia auta, je potrebné používať rušičku, tzv. **Jammer**. Ten bráni zamknutiu auta a aktivácii alarmu. Zlodejom stačí, aby ho mali zapnutý niekde na parkovisku a striehli na vodiča, ktorý opúšťa svoje auto a neobzrie sa, či ho naozaj na diaľku zamkol. Celý proces krádeže je už potom veľmi rýchly, trvá dve až tri minúty, šikovnejším iba niekoľko sekúnd. Zlodej sa pod palubovkou napojí na OBD konektor vozidla, v priebehu 20 sekúnd dokáže imitovať pôvodný imobilizér. Ďalej už len otočí spínačom zapaľovania (vraj pomocou obyčajného skrutkovača) a odchádza na „novom“ aute. Ak je automobil vybavený funkciou bezkľúčového štartu, celý proces je ešte jednoduchší. Možno si hovoríte, že moderné autá obsahujú GPS senzory, vďaka ktorým spoľahlivo určíte polohu vozidla aj na diaľku. Avšak súčasťou technologickej výbavy zlodejov je aj GPS Jammer, rušička GPS signálu, ktorá je ešte spoľahlivejšia. ### Bezkľúčový prístup a štart (keyless) sú komfortné, ale nebezpečné Najjednoduchšie sa údajne kradnú autá s bezkľúčovým prístupom a štartom. Pre zlodeja to síce znamená potrebu nákupu sofistikovanejšej elektroniky, ale stále sa mu to oplatí. Kľúč od auta vysiela nepretržitý, ale veľmi slabý signál, ktorý má relatívne krátky dosah. Zariadenie zlodeja tento slabý signál zachytí pomocou špeciálneho zariadenia už len tým, že bude stáť blízko pri vodičovi, ktorý už z auta vystúpil. Tento signál dokáže zariadenie zosilniť a odoslať ďalej s väčšou intenzitou, aby dosiahol až k automobilu. Pri ňom už stojí druhý zo zlodejov, ktorý vozidlo otvorí. Takáto krádež vraj trvá iba desať sekúnd a nie je potrebné robiť žiadne ďalšie úkony – veď signál s kódom na odblokovanie a štart auta už majú.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.