Peugeot končí so značkou GTi, na vine sú elektromobily

Nadchádzajúci hothatch Peugeot 208 už nebude niesť logo sub-značky GTi. Namiesto nej sa dočkáme zásadných zmien v motorizácii i v názve.
Vydané  Text: 
Peugeot GTi
Páči sa vám predstava o novom silnom benzínovom Peugeote 208 GTi? Ten súčasný disponuje motorom s max. výkonom symbolických 208 koní a akceleráciou z nuly na 100 km/h za 6,5 sekundy. 1,6-litrový THP totiž poháňa auto s hmotnosťou iba 1 160 kg! Po zmene vizáže sa ale dvestoosmička už verzie GTi s benzínovým pohonom nedočká, nahradí ju plne elektrická verzia. Teda čakajme elektrický hothatch.
Dopredajový Peugeot 208 GTi bude pravdepodobne posledným © 2019 Peugeot
Francúzske vedenie značky Peugeot nemá záujem umiestniť na výkonný variant modelu 208 logo GTi z jednoznačného dôvodu. Ak má byť pohon elektrický, nebude už zachovávať pôvodný odkaz sub-značky GTi. Je to pochopiteľné, pretože použiť GTi na elektromobile by bolo rovné použitiu slova Turbo pri výlučne elektrickom aute. Mimochodom, medzičasom to spravilo Porsche a vyslúžilo si za to [spŕšku internetovej kritiky](https://www.autoviny.sk/novinky/120108/preco-je-porsche-taycan-tak-vynimocny-a-preco-dostal-privlastok-turbo-ked-ziadne-nema), vrátane sarkastického tweetu priamo od „[boha elektromobilov](https://www.autoviny.sk/novinky/120108/preco-je-porsche-taycan-tak-vynimocny-a-preco-dostal-privlastok-turbo-ked-ziadne-nema)“ Elona Muska. Značka však náhradu za GTi má. Volá sa Peugeot Sports Engineered a stretli sme sa s ňou už pri koncepčnom automobile 508 Peugeot Sports Engineered Concept predstaveným na tohtoročnom ženevskom autosalóne. Podľa vedenia značky má byť budúcnosťou jej výkonných modelov práve Peugeot Sports Engineered.

Prečo je Porsche Taycan tak výnimočný? A prečo dostal prívlastok Turbo, keď žiadne nemá?

Mnohí tvrdia, že Porsche Taycan je prakticky prvým prémiovým automobilom schopným plnohodnotne konkurovať Tesle Model S.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.