Majitelia áut Toyota budú zarábať na vlastníctve auta! Toto môže zmeniť úplne všetko

A nebudú musieť svoje autá nikomu prenajímať alebo jazdiť s nimi cez Uber. Autá budú zarábať vtedy, keď budú odparkované!
Vydané  Text: 
Predstavte si, že ako vlastník bytu alebo domu ste aktívnym hráčom na burze s elektrickou energiou. Umelá inteligencia a technológia blockchain pracujú pre vás – nielen na tom, aby znížili vaše účty za elektrinu, ale tiež aby vám priniesli zisk. Pomáhajú jej v tom solárne panely na streche, powerwall, čiže inteligentná batéria na stene predsiene, ale aj hybridné alebo elektrické auto v garáži. Práve takýto systém testuje spoločnosť Toyota v Japonsku. Toyota v spolupráci s Tokijskou univerzitou a spoločnosťou TRENDE začína testovať systém obchodovania s elektrickou energiou medzi jednotlivými príjemcami a spotrebiteľmi. Transakcie sa budú uzatvárať priamo, podľa zásady **Peer-to-peer** (rovný s rovným) pomocou technológie blockchain. Systém zahŕňa solárne panely na strechách súkromných domov alebo kancelárskych budov, systémy na skladovanie energie, elektrifikované autá a nabíjačky pre zamestnancov v kancelárskych budovách.
### Prvý test na svete Testy tohto svetovo prvého systému obchodovania s elektrickou energiou medzi individuálnymi užívateľmi, ktorí využívajú hybridy plug-in ako batérie na uchovanie energie a jej zdroje, ako aj súkromné solárne panely a akumulátory elektrickej energie, sa uskutočnia v technickom výskumnom centre Toyoty Higashi-Fuji Technical Center a v jeho okolí v období od júna 2019 do mája 2020. Cieľom programu je preveriť ekonomický prínos začlenenia spotrebiteľov do systému obchodovania s energiou, ak budú energiu vyrábať a obchodovať s ňou na burze energií za ceny zodpovedajúce aktuálnej ponuke a dopytu. Pilotný projekt umožní zhodnotiť, či je realizovateľný systém obojsmerného systému zásobovania energiou priamo medzi jednotlivými užívateľmi a nielen medzi spotrebiteľom a energetickou spoločnosťou.
### Môže to fungovať? Ďalšími krokmi programu Toyoty bude vytvorenie a testovanie technických možností prenosu elektriny medzi spotrebiteľmi, ako sú domácnosti a súkromné spoločnosti. Tie budú vybavené systémom kontroly prietoku a obchodu s energiou, založenom na umelej inteligencii, tzv. virtuálnym agentom. **Zariadenie automaticky umiestni objednávky na predaj alebo nákup elektriny na burzu**. Vyhodnotí ich na základe spotreby energie alebo naopak predpokladanej produkcie energie solárnymi panelmi zapojenými do systému. **Transakcie medzi užívateľmi sa budú realizovať podľa algoritmu**, ktorý prispôsobí ponuku nákupu či predaja ponuke virtuálnych agentov každého domu alebo firmy. Ceny elektriny na trhu budú kolísať v závislosti od aktuálnej ponuky a dopytu.
### Japonsko stavia na malých spotrebiteľoch Energetický systém v Japonsku prechádza veľkou transformáciou. Spolu s popularizáciou riešení ako sú solárne systémy, batérie na uchovávanie energie alebo elektrifikované automobily, sa celý systém postupne presúva od tradičných veľkých elektrární k individuálnym spotrebiteľom so súkromnými zdrojmi energie. Nový systém spoločnosti Toyota má za úlohu optimalizovať výkonnosť energetického systému celej krajiny.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »