Jaguar Land Rover a BMW budú vyrábať elektromobily spoločne. Čo to znamená v praxi?

Automobilové giganty by mali začať spolupracovať na výrobe elektrických motorov, prevodoviek a výkonovej elektroniky.
Vydané  Text: 
V poslednej dobe si obidve spoločnosti prechádzajú náročnejším obdobím, keďže sa im nedarí udržať si rovnaké zisky ako po minulé roky, klesá počet predaných áut zdroj a zvyšujú sa náklady, keďže musia investovať do nových technológií a dodržiavať čoraz prísnejšie pravidlá ohľadom emisií. Jaguar Land Rover a BMW sa preto (rovnako ako aj iné značky) rozhodli spolupracovať na niekoľkých automobiloch, čím si podelia náklady na vývoj nových elektrických áut. Podľa člena výboru BMW Klausa Froehlicha majú spoločnosti takto príležitosť napĺňať efektívnejšie potreby svojich zákazníkov skrátením času vývoja a tým, že uvedú vozidlá a najmodernejšie technológie rýchlejšie na trh. **Ušetriť** náklady by mali predovšetkým **na spoločnom výskume**, **plánovaní výroby** a **nakupovaní súčiastok** do elektrických áut. Spolupráca automobiliek pri tom nie je vôbec prekvapujúca, keďže výkonný riaditeľ Jaguar Land Roveru Ralf Speth predtým pracoval 20 rokov v BMW. V súčasnosti BMW vyrába elektrický motor, prevodovku a výkonovú elektroniku, ktoré tvoria technológiu eDrive pod hlavičkou projektu s názvom Gen 5. Spoločný tím inžinierov JLR a BMW bude v Mníchove pokračovať vo vývoji technológií Gen 5 a obe spoločnosti budú vyrábať svoje vlastné elektrické hnacie ústrojenstvo. JLR ho bude vyrábať vo svojej továrni vo Wolverhamptone, kde zamestnáva 1 600 ľudí. Zdá sa, že trend spájania síl automobiliek bude v budúcnosti narastať, keďže výroba elektromobilov je drahá, rovnako ako aj moderné technológie. Automobilky aktuálne napredujú rapídnou rýchlosťou a každá sa snaží prinášať čo najvyššiu kvalitu či už v prevedení, jazdných vlastnostiach alebo samotnej jazde.

BMW prvýkrát ukázalo elektrickú i4 a ďalšie elektromobily

Pozrite sa na nové elektromobily BMW i4, iX3 a iNEXT.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.