Koľko stojí nabitie elektromobilu? A koľko eur reálne ušetríte na 160 km trase?

Porovnanie cien benzínu, nafty a elektriny ukazuje výrazný nepomer v prospech elektriny. Nie je to novinka, ale poznať reálne čísla je vždy presvedčivejšie.
Vydané  Text: 
Väčšina ľudí si vôbec neuvedomuje, aké lacné je nabíjanie elektromobilov v porovnaní s nákupom konvenčného paliva v podobe benzínu, nafty alebo stlačeného plynu. Značka KIA pripravila v rámci svojej stratégie upozorňovať na výhody elektromobility video, v ktorom vypočítala, koľko peňazí reálne ušetrí majiteľ elektrického vozidla, napríklad takého KIA e-Soul. KIA v anglicky nahovorenom videu so slovenskými titulkami uvádza, že 160-kilometrová cesta výjde v aute na spaľovací pohon približne na 16 eur. V elektromobile by ste mali rovnakú vzdialenosť prejsť za štyri eurá, čo je až 75-percentná úspora. Platí to v prípade, ak má auto spotrebu niečo cez 7 litrov na 100 km a cena paliva predstavuje 1,3 eura za liter. Samozrejme, do výpočtov by bolo vhodné započítať aj cenový rozdiel medzi elektromobilom a jeho plnohodnotnou alternatívou so spaľovacím motorom. O význame započítavania tohto údaju by sa však dalo diskutovať, pretože cenové rozdiely sú dané nielen typom a druhom vozidla, ale aj jeho technickou výbavou, konštrukčnou vyspelosťou, bezpečnosťou, technológiami pohonu a ďalšími faktormi.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!