Peugeot 508L, Citroen C5 sedan a úplne iná KIA Sportage

Autosalón v Šanghaji odprezentoval okrem domácich a pre nás exotických značiek áut aj európske stálice, avšak vo výrazne upravenej podobe.
Vydané  Text: 
[GALLERY id=29909] **Peugeot 508L** je určený pre čínsky trh a v porovnaní s európskou verziou je dlhší o celých 10 centimetrov. Navyše sa nejedná o liftback, ktorý nachádzame v predaji u nás, ale o sedan, ktorý sa dodáva aj ako plug-in hybrid. [GALLERY id=29910] **Citroen C5** ako sedan je v Číne stále aktuálnou témou, hoci francúzsky výrobca si pre európskeho zákazníka pripravil modelový rad C5 iba ako stredne veľké SUV s komfortným pružením. V Šanghaji sa C5 predviedla ako sedan s veľmi konzervatívnym vzhľadom, ktorý vychádza z aktuálneho dizajnového jazyka automobilky pôsobiacej na čínskom trhu. Napríklad C3 Aircross sa na tamojšom trhu predáva pod názvom C3-XR a namiesto úzkych LED pásov a maskovaných stretávacích svetlometov má štandardné oblé a veľké svetlá. Viac o čínskom Citroene C3-XR sa dočítate v našom článku [Citroën C3 sa vracia ku klasickým predným svetlám, ale nie je dôvod na paniku](https://www.autoviny.sk/novinky/119174/citroen-c3-sa-vracia-ku-klasickym-prednym-svetlam-ale-nie-je-dovod-na-paniku). [GALLERY id=29911] **KIA Sportage** má v Číne názov KX5 má výrazne odlišný vzhľad. Stále sa jedná o SUV, ktoré je na naše pomery kompaktné alebo stredne veľké, pre čínsky trh má však odlišné predné svetlomety i samotný dizajn prednej masky. Môže evokovať podobnosť s naším Sorentom, ale to by bolo už oveľa väčšie vozidlo. Možno sa pýtate, ako vlastne môžeme vedieť, že sa jedná o ázijskú alternáciu európskeho Sportageu? Ak ste pozorným čitateľom Autovín, možno si spomeniete, že už dávnejšie sme zverejnili príspevok o [modeloch značky KIA, ktoré sa nepredávajú na Slovensku](https://www.autoviny.sk/novinky/119152/modely-znacky-kia-ktore-sa-u-nas-nepredavaju-sikovne-male-suv-cka-aj-krasne-sedany). Medzi automobilmi, ktoré na prvý pohľad nepoznáme, sa objavil aj „náš“ známy Sportage, ale s názvom KX5. To, čo automobilka teraz predviedla na autosalóne v Šanghaji, je výrazná modernizácia modelu, s ktorou sa definitívne stratila vizuálna príbuznosť s európskou verziou.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.