Toyota konečne odhalila očakávaný PROACE CITY, dodávka ponúkne aj výber jazdných režimov!

Inteligentný manažment nákladného priestoru, 2- až 7-miestne vyhotovenie, vyspelá technika a vysoká bezpečnosť. PROACE CITY je vskutku zaujímavé auto.
Vydané  Text: 

Premiéra je síce naplánovaná až na 30. apríla na autosalóne úžitkových vozidiel v Birminghame, ale virtuálne si novinku môžeme prezrieť už teraz. Pre Toyotu znamená nový PROACE CITY a PROACE CITY VERSO dôležitý projekt, pretože ním vstupuje do sveta ľahkých úžitkových vozidiel, ktorý sa stále rozrastá. Analýzy tvrdia, že do roku 2021 sa bude predávať približne 900 000 podobných automobolov ročne. Toyota si však nevyrobila nový model úplne sama. Využila skúsenosti európskych výrobcov zastrešených v koncerne Groupe PSA (Peugeot, Citroen) , ale aj nadobudnuté znalosti z výroby Hiluxu a stredne ťažkého PROACE.
### Dve dĺžky a početné konfigurácie Kompaktná dodávka bude v ponuke v dvoch rôznych dĺžkach – krátka s dĺžkou 4,4 m a dlhá s dĺžkou 4,7 m. Obe je možné špecifikovať s tromi prednými sedadlami a ako dodávku s plnými panelmi bez zasklenia (**Panel Van**) alebo so zasklením (**Glass Van**). Dlhá verzia bude v ponuke aj ako kabína pre posádku. Osobná dodávka je v ponuke s piatimi alebo siedmimi sedadlami v krátkej aj dlhej verzii. Dodávka je v ponuke buď s dvoma samostatnými prednými sedadlami alebo trojmiestnym lavicovým sedadlom, ktoré navyše ponúka možnosť voliteľného systému **inteligentného usporiadania nákladu Smart Cargo**. Tento systém využíva sklápacie vonkajšie sedadlo spolujazdca a otvor v deliacej priečke, ktoré poskytujú ďalších 0,4 m3 priestoru pre náklad a zväčšujú maximálnu dĺžku nákladového priestoru o 1,3 m.
Operadlo sedadla spolujazdca uprostred je možné otočiť, a vytvoriť tak praktický stolík s dodatočným úložným priestorom pod sedadlom. Vo verzii kabíny pre posádku, keď sa nepoužívajú sedadlá v druhom rade, možno lavicové sedadlo sklopiť do roviny a deliacu priečku posunúť dopredu, čím sa zväčší nákladový priestor. Otvor v deliacej priečke je možné otvoriť na prepravu dlhšieho nákladu.
**Vo verzii pre osobnú prepravu** je možné špecifikovať voliteľnú panoramatickú strechu s uzamykateľnou stropnou odkladacou schránkou a centrálnou „plávajúcou“ oblúkovou konštrukciou, ktoré majú kombinovaný celkový objem 74 litrov a sú prístupné z druhého radu sedadiel a batožinového priestoru. Vďaka svojím rozmerom a usporiadaniu má model PROACE CITY vynikajúcu nosnosť, s maximálnym objemom od 3,3 m3 (krátky model) do 4,3 m3 (dlhá verzia s voliteľným systémom inteligentného usporiadania nákladu Smart Cargo). Práve táto Toyota je jedným z mála vozidiel vo svojej triede, ktoré sú schopné pojať dve europalety. Po pridaní voliteľného systému inteligentného usporiadania nákladu Smart Cargo vozidlo získa najlepšiu dĺžku nákladového priestoru vo svojej triede: pre krátku verziu je to 3,1 m a pre dlhšiu 3,4 m, pričom maximálne užitočné zaťaženie modelu PROACE CITY na úrovni jednej tony (obe verzie) predstavuje ďalší najlepší parameter v triede. Pre tých, ktorí potrebujú prepravovať ešte väčší alebo ťažší náklad, dodávka utiahne brzdený príves až do hmotnosti 1,5 tony. Do špecifikácie je možné zadať asymetrické zadné dvere (zasklené alebo nezasklené) alebo dvere batožinového priestoru s otváraním zhora. Dodávku PROACE CITY možno vybaviť zadným otvorom v streche, ktorý môže poslúžiť ako ďalšia praktická možnosť na prepravu dlhších predmetov. Dodáva sa s priečnikom, ktorý unesie až 100 kg.
### Motory s výberom jazdných režimov Benzínové a naftové motory ponúkajú výkon v rozmedzí od 56 kW (75 k) do 97 kW (130 ) a z prevodoviek je na výber päť- alebo šesťstupňová manuálna a osemstupňová automatická. Výkon vozidla PROACE CITY je možné upraviť pomocou funkcie **Toyota Traction Select** tak, aby si dokázalo poradiť s rôznymi jazdnými podmienkami. Pomocou otočného ovládača si môže vodič vybrať z režimov „**Normal**“ (bežná jazda), „**Snow**“ (jazda na snehu), „**Sand**“ (jazda po piesočnom povrchu) a „**All-terrain**“ (jazda v teréne).
### Trojúrovňová bezpečnosť Bezpečnostné funkcie zaisťujú vysokú mieru aktívnej bezpečnosti a spĺňajú požiadavky zákazníkov v troch rôznych balíkoch. V rámci balíka štandardnej výbavy sem patrí prednárazový bezpečnostný systém, asistent rozpoznávania dopravných značiek, asistent udržiavania vozidla v jazdnom pruhu, tempomat a tzv. „upozornenie na šálku kávy“, ktoré odporúča vodičovi, aby si urobil prestávku, ak strávil príliš dlhý čas za volantom. Obsah funkcií v druhom balíku je rozšírený o automatické diaľkové svetlá, výstražné upozornenie na kolísanie vozidla a rozšírený systém rozpoznávania dopravných značiek, a najkomplexnejší balík obsahuje ešte adaptívny tempomat a systém monitorovania mŕtveho uhla. Všetky modely sa dodávajú so systémom tiesňového volania eCall, ktorý v prípade vážnej nehody nadviaže automatické spojenie so záchrannou službou. K ďalším prvkom vybavenia, ktoré sú dostupné pre model PROACE CITY, patrí bezdrôtová nabíjačka mobilných telefónov, elektrická parkovacia brzda ako unikát v triede, a pre verziu na prepravu osôb aj panoramatická strecha s elektrickou clonou a parkovací asistent.








Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé