Nový Lexus UX navrhla žena, má preto veľmi kurióznu skrytú funkciu

Značka Lexus je povestná tým, že sú v jej filozofii a dizajne zhmotnené aj tradičné princípy životného štýlu z „krajiny vychádzajúceho slnka“. Novinka UX, ktorú tento výrobca prémiových áut práve uvádza aj na slovenské cesty, to demonštruje ako žiadny iný model pred ním.
Vydané  Text: 
Jedným z primárnych cieľov dizajnérov bolo pri tomto modeli atypického mestského crossover-u minimalizovať, doslova vyhladiť hranice medzi jeho vonkajškom a vnútrajškom. Inšpiráciou sa stala „engawa“ architektúra, známa napríklad z konštrukcie typickej japonskej verandy. Výsledkom je, že navonok kompaktné SUV poskytuje vo vnútri veľa priestoru. A hoci riadite veľké auto, za volantom máte pocit ľahšej ovládateľnosti. O lepšiu viditeľnosť na cestu sa pritom postará nová platforma GA-C. Príjemným bonusom v interiéri sú aj kožené poťahy vyrábané 1200 rokov starou technikou prešívania nazvanou „sashiko“, ktorá sa používa pri šití oblečenia pre bojové umenie kendo a judo. Model UX je tiež prvým autom, ktorý dostal obklad prístrojovej dosky s povrchom pripomínajúcim „washi“ papier používaný na tradičných posuvných dverách.
### Hydratácia počas jazdy a inteligentné stierače V neposlednom rade rozvíja novinka aj posledný z princípov, ktoré sú súčasťou DNA značky – princíp priam úslužnej starostlivosti o pasažierov „omotenashi“. Tak napríklad, systém **S-Flow Climate Control** vpúšťa do kabíny špeciálne nano-e ióny pre zdravé dýchanie a hydratáciu pokožky a vlasov.
Auto dostalo inteligentné stierače, ktoré sa automaticky vypnú pri otvorení dverí a predídu tak ošpliechaniu vystupujúcich z vozidla. Zaujímavosťou je aj funkcia pri automatickom zatváraní a otváraní okien, ktorá zabraňuje, aby sa v okne zamotali rukávy či zasekli detské prsty. Vhod príde aj bezdotykové otváranie dverí batožinového priestoru.
### Auto šité na mieru štýlovým mestským šoférkam Pri vývoji modelu sa pamätalo najmä na ženy ako užívateľky. „V mestách je často vidieť ženy, ktoré jazdia na crossoveroch, pretože mnohé z nich priťahujú výrazné, veľké tvary a športový dizajn týchto áut. Na druhej strane, veľa žien odrádzajú práve jazdné vlastnosti takýchto veľkých áut, napr. ich ťažšie manévrovanie v prostredí mesta. Práve preto sme sa rozhodli priniesť alternatívu – SUV s neprehliadnuteľným dizajnom a zároveň mimoriadne šikovným ovládaním, porovnateľným s autami typu hatchback,“ vyjadrila sa počas predstavenia novinky šéfdizajnérka nového Lexus UX Chika Kako.








Pokračujte na ďalší príspevok »