Vynález 10-ročného chlapca môže zachrániť deti pred prehriatím v aute

Na prvé počutie skvelý vynález, ktorý však môže u rodičov ešte viac podporiť nezodpovednosť.
Vydané  Text: 
Prípady detí zabudnutých v aute, ktoré zomreli na prehriatie, už nie sú len záležitosťou USA, ale stávajú sa aj u nás na Slovensku. Rodičia majú v hlave kopec povinností a starostí a ich nepozornosť a roztržitosť stoja za mnohými tragédiami, ktoré poznačia celý ich život. Občas ide iba o nesprávne odhadnutie situácie, kedy sa im zdá, že v aute nie je tak horúco a spiace dieťa v aute pár minút vydrží, kým urobia nákup. Jeden zo známych prípadov na Slovensku sa týkal dvojročného dieťaťa, ktoré otec zabudol vyložiť v škôlke počas horúceho letného dňa a následne zaparkoval auto pred prácou, kde stálo celý deň. Po pracovnej dobe prišiel šok, keď našiel v autosedačke mŕtve dieťa. Po tejto tragédii skolabovala matka dieťaťa, mužovi hrozilo väzenie a o rok neskôr našli otca dieťaťa tiež mŕtveho. V USA zomrelo podľa štatistík od roku 1998 okolo **712 detí** na dôsledky prehriatia po tom, čo boli zabudnuté v aute. Jedným z týchto detí bolo aj 6-mesačné bábätko, ktorého sused,vtedy iba 10-ročný Bishop Curry z Texasu, prišiel s úžasným nápadom, ako podobným situáciám v budúcnosti predísť. Vynašiel niečo, čo nazval **Oáza** a slúži ako malé zariadenie, ktoré dokáže monitorovať teplotu v aute a ak dosiahne kritickú úroveň, začne uvoľnovať chladný vzduch, aby teplotu znížilo.
Keďže sa jedná o prenosné zariadenie, malo byť pevne ukotvené na detskej sedačke a nasmerované tak, aby chladný vzduch prúdil priamo okolo hlavy dieťaťa. Nepochybne to nie je perfektné riešenie, ale má potenciál aspoň čiastočne zmierniť možné dôsledky pobytu dieťaťa v horúcom aute. Zároveň dokáže upozorniť rodičov alebo iné zodpovedné osoby na zabudnuté dieťa v aute, ktoré je v ohrození, a to pomocou antény. Bishop Curry je svojmu okoliu známy svojou vynaliezavosťou a fascináciou pre vyrábanie vecí. Zostrojil napríklad ručne vyrobený prak a delo na pingpongové loptičky, hľadal tiež spôsoby, ako roztopiť ľad a sneh na cestách bez použitia posypovej soli.
### Peniaze na projekt venovalo jeden a pol tisíca ľudí Zariadenie v štádiu vývoja sa uchádzalo sa o dotácie prostredníctvom crowdfundingového portálu GoFundMe. Cieľová suma, ktorú potreboval chlapec zastupovaný svojím otcom nazbierať, bola 24 000 dolárov a pokryť mala okrem hromadnej výroby zariadenia aj ochranu patentu. Napokon vyzbieraná suma presiahla dvojnásobok plánovanej cieľovej sumy (50 292 USD), takže verejnosť i mikroinvestori očakávali, že produkt v dohľadnej dobe príde na komerčný trh. Kampaň začala ešte v januári 2017, produkt podporilo celkovo 1 596 mikroinvestorov patent na produkt bol Curryovcom udelený 10. apríla 2018. Od poslednej aktualizácie GoFundMe ubehlo deväť mesiacov a produkt zatiaľ v predaji nie je. Čo sa s ním napokon stane, je dnes predmetom neistoty, pretože mnohé ďalšie crowdfundingové projekty sa vytratili krátko po tom, čo získali desiatky tisíc dolárov na svoju realizáciu. Snáď to nebude aj tento prípad, 50-tisíc amerických dolárov rozhodne nie je malá suma. Avizovaná cena finálneho produktu mala byť 50 dolárov. ### Komentár redakcie Na prvé počutie je Oáza (Oasis) skvelý vynález, ktorý však môže u rodičov ešte viac podporiť nezodpovednosť. Ak budú rodičia vedieť, že v prípade potreby ich dieťa „podrží“ podobné zariadenie a nenechá ich zomrieť, budú ešte viac nezodpovední a začnú sa na toto malé zariadenie spoliehať. Nesmieme podľahnúť sebaklamu, že ľudia pochopia, že sa jedná iba o núdzový bezpečnostný doplnok. Spojené štáty americké sú úplne iný svet s vlastnými štandardmi. Ponechávanie detí v aute na parkovisku mnohí považujú za niečo normálne a nezaoberajú sa obavami o bezpečnosť detí. My sa obávame, že keď dáme takýmto rodičom do rúk produkt, ktorý ich ešte viac zbaví zodpovednosti za vlastné dieťa, budú o to viac alibistickí a benevolentnejší. Riešením je, samozrejme, pozornosť rodičov, ale keď už rodič zlyhá, mali by zasiahnuť technológie. Napríklad Hyundai SantaFe má funkciu, ktorá alarmom upozorní rodiča, že opustil vozidlo a na sedadle nechal dieťa v autosedačke. Práve toto považujeme za rozumný spôsob, ako sa vyhnúť uvedeniu detí do nebezpečnej situácie.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!