Abarth oslavuje 70 rokov a predvádza nové modely

Abarth 595 esseesse a Abarth 124 Rally Tribute sú najnovšie lákadlá značky, ktorá prerába konvenčné FIATy na zážitkové športiaky.
Vydané  Text: 
Abarth 595 esseesse je späť a snaží sa presvedčiť, že svojmu dedičstvu zo 60. rokov 20. storočia nezostáva nič dlžné. Debut v roku 1964 predstavil technologicky vyspelý karburátor Solex 34 PBIC, ktorý zvýšil celkový maximálny výkon motora o 34 koní, Jedným z vizuálnych pútačov edície esseesse bol monogram „SS“ v interiéri, na kapote a veku kufrových dverí.
V roku 2009 sa značka esseesse objavila opäť v podobe tuningového kitu pre FIAT 500, tentokrát sa ale jedná o plnohodnotný športový automobil s maximálnym výkonom ~135 kW (180 k) a výfukovým systémom Akrapovic, brzdami Brembo, vzduchovým filtrom BMC pre efektívnejšie spaľovanie a selektívnym tlmením zadnej nápravy (Koni FSD).
Automobil stojí na 17-palcových diskoch Supersport a v jeho interiéri nájdeme popri spomínaných štylizovaných písmenách „ss“ aj pripomienky, že sa jedná o model vyhotovený pri príležitosti 70. výročia založenia značky Abarth. Tá vznikla v roku 1949 a založená bola Rakúšanom Karlom Abarthom.
Nemenej zaujímavý je druhý predstavený model Abarthu, 124 Rally Tribute vychádzajúci z konvenčného 124 Spider. Limitovaná edícia roadsterov a verzie s hardtopom v počte 124 kusov sa stane terčom záujmu zberateľov. Hardtop z uhlíkového vlákna je vo vizuálnom kontraste s karosériou, 124 Rally Tribute tak zachová červeno-čiernu (Costa Brava Red) alebo bielo-čiernu (Turini White) farebnú schému. Aj tento nový model odkazuje na predchodcu s názvom Abarth 124 Spider Rally.
Pod prednou kapotou pracuje preplňovaný 1,4-litrový benzínový štvorvalec MultiAir s max. výkonom 130 kW (170 koní) a max. krútiacim momentom 240 Nm. Akcelerácia z nuly na 100 km/h prebehne už za 6,8 sekundy a max. rýchlosť vozidla predstavuje 232 km/h. Vodič pracuje s motorom prostredníctvom 6-stupňovej manuálnej prevodovky. Obidva nové automobily bude možné prvýkrát vidieť na autosalóne v Ženeve, ktorý otvára svoje expozície už začiatkom budúceho týždňa.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.