Škoda v roku 2019: elektrický Superb, autonómne roboty a rozšírenie výroby

Automobilka Škoda investovala mimoriadne peniaze do vývoja svojho výrobného závodu, aby mohla naplniť svoje najnovšie ciele. Zaujímavosťou je jej plán využitia plne autonómnych robotov.
Vydané  Text: 

* Škoda zverejnila presnejšie údaje o zmenách v jej výrobnom závode v Kvasinkách; * avizuje výrobu úplne nového Superbu plug-in hybrid, ktorý bude vedieť jazdiť aj na elektrinu; * súčasťou novej výroby bude aj plne automatický sklad súčiastok so samojazdiacimi robotmi; * v rovnakom cetre bude Škoda testovať predsériové autá a kotrolovať kvalitu tých sériových.

Spoločnosť ŠKODA AUTO v závode investovala 13,5 milióna eur a nedávno v Kvasinách otvorila nové Multifunkčné a kompetenčné centrum pre výrobu.

Závod spoločnosti ŠKODA AUTO v Kvasinách v Českej republike je jedným z najmodernejších automobilových závodov na svete. V súčasnosti prežíva najväčšiu modernizáciu a rozširovanie v celej svojej histórii. V Kvasinách viac ako 8 500 zamestnancov **denne vyrobí okolo 1 000 automobilov**. Závod patrí medzi najväčších zamestnávateľov v Královohradeckom kraji. Ako jeden z pilierov výroby sa významnou mierou podieľa na dosahovaní cieľov produkcie, ktoré definuje **Stratégia ŠKODA 2025**.
V nasledujúcich rokoch sa ročný objem výroby v tomto závode zvýši na viac ako **300 000 automobilov**. Spoločnosť v závode investovala 13,5 milióna eur a nedávno v Kvasinách otvorila nové Multifunkčné a kompetenčné centrum pre výrobu. Zaujímavosťou je **plne automatický sklad** menších dielov pre automobily. Dielce z tohto skladu putujú úplne automatizovane priamo na montážnu linku. Uskladnenie aj vyskladnenie dielcov je v plnom rozsahu autonómne. Dielce sú dodávané **just-in-sequence**, teda v poradí, v akom sú potrebné na montážnej linke.
Škoda Superb 2.0 TDI 4x4 Laurin&Klement (2018) v teste pre Auto Motor a Šport (foto: Erik Stríž)
V roku 2019 bude v Kvasinkách spustená sériová výroba modelu SUPERB s plug-in hybridným pohonom. **V novom kompetenčnom centre** sa v jednom objekte nachádza skúšobné centrum, centrum kvality, logistické centrum, odstavné plochy pre predsériové vozidlá a prezentačná hala. V novom centre kvality sú pod jednou strechou umiestnené všetky pracoviská, ktoré sa zaoberajú testovaním a analýzami automobilov, ako napríklad akustické laboratórium, pachové laboratórium alebo vibračné skúšobné stavy. Rozšírenia sa dočkali aj zvarovne: kapacita zvarovne A predstavuje 740 karosérií za deň, zvarovňa B je dimenzovaná na 680 karosérií za deň.








Pokračujte na ďalší príspevok »