Slovenský robot, ktorý bude súťažiť na robotickej olympiáde v Mexiku, už dostal oficiálne meno

Mladí Slováci už čoskoro pocestujú do Mexika, kde budú súťažiť v robotickej olympiáde. Slovenský robot konečne dostal meno a reálne kontúry.
Vydané  Text: 

Tím slovenských študentov bude súťažiť s medzinárodnou konkurenciou o prvenstvo v konštruovaní robotov na druhej stredoškolskej robotickej olympiáde FIRST Global Challenge 2018 v Mexiko City.

Robotická súťaž, ktorá sa každý rok koná v inej krajine, poukazuje okrem medzinárodnej spolupráce aj na globálne problémy a vždy so sebou prináša novú výzvu. Minulý rok sa organizátori súťaže snažili upozorniť na nedostatok pitnej vody v rozvojových krajinách, tohtoročnou témou súťaže sú „Energy Impacts“, teda dopady rôznych spôsobov výroby elektrickej energie na životné prostredie. Robotická stavebnica konečne dorazila a tím už budúcemu robotovi vymyslel aj netradičné meno – **Aurel**. Kým sa nechali inšpirovať?

Čítajte aj:

Naši študenti nás budú reprezentovať v Mexiku, budú stavať roboty

Redakcia

Doručené komponenty potrebné k stavbe robotov si študenti so svojím mentorom po prvý raz otvorili v priestoroch AeroMobilu, a práve tam sa spoločne dohodli na nezvyčajnom mene robota. Minulý rok sa súťažný robot volal Vianočka, tento rok sa tím inšpiroval **Aurelom Stodolom, známym vedcom svetového formátu, strojným inžinierom a konštruktérom**. „Venoval sa vývoju parnej turbíny, ktorá sa dodnes používa v elektrárňach. Bol veľkým slovenským vedcom a keďže pole jeho pôsobnosti úzko súvisí s témou tohtoročnej výzvy FIRST Global, rozhodli sme sa dať nášmu zostrojenému robotovi meno Aurel,“ vysvetľuje mentor tímu Adam Kukla.
Úlohou tímov bude vytvoriť a naprogramov také roboty, ktoré splnia všetky podmienky stanovené organizátorom súťaže: tento rok budú premiestňovať rôzne predmety po „ihrisku“ podľa toho, k akému spôsobu výroby energie patria. Na prvé počutie triviálna záležitosť, ale v praxi si splnenie úlohy vyžaduje nadpriemerné zručnosti v programovaní softvéru a stavbe robotov. Slovenský tím začal spolupracovať aj s mladým slovenským youtuberom Jurajvie, ktorý postuje náučné videá a odpovedá na náročné vedecké otázky. Tento týždeň už zverejnil video, kde hovorí o rôznych zdrojoch energie a o FIRST Global

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!