Naši študenti nás budú reprezentovať v Mexiku, budú stavať roboty

Tím slovenských študentov bude súťažiť s medzinárodnou konkurenciou o prvenstvo v konštruovaní robotov na druhej stredoškolskej robotickej olympiáde FIRST Global Challenge 2018 v Mexiko City.
Vydané  Text: 
**Robotická súťaž, ktorá sa každý rok koná v inej krajine, poukazuje okrem medzinárodnej spolupráce aj na globálne problémy a vždy so sebou prináša novú výzvu. Minulý rok sa organizátori súťaže snažili upozorniť na nedostatok pitnej vody v rozvojových krajinách, tohtoročnou témou súťaže sú „Energy Impacts“, teda dopady rôznych spôsobov výroby elektrickej energie na životné prostredie.** Dôraz je v hernej disciplíne kladený na využívanie ekologicky šetrnej veternej elektrárne, či solárnych panelov. Avšak najviac bodov je možné získať vďaka spolupráci tímov pri využívaní dostupných zdrojov. „Náš“ tím už má za sebou aj úvodné stretnutie v Žiari nad Hronom, kde spoločne predostreli prvé stratégie, plány a skice robota, ktorého budú musieť postaviť, naprogramovať a testovať. Úlohou mladých mužov bude nielen skonštruovať a demonštrovať funkčnosť robotov, ale tiež natočiť reprezentačné video s komentárom v angličtine aj slovenčine.
Herná disciplína a pokyny pre zúčastnené tímy sú zhrnuté v priloženom inštruktážnom videu. Úlohou tímov bude vytvoriť a naprogramov také roboty, ktoré splnia všetky podmienky stanovené organizátorom súťaže: tento rok budú premiestňovať rôzne predmety po „ihrisku“ podľa toho, k akému spôsobu výroby energie patria. Päticu talentovaných študentov, ktorí budú reprezentovať Slovensko na FIRST Global Challenge 2018, je možné na ich ceste do Mexika finančne podporiť cez ich kampaň na darujme.sk. Zakladateľom organizácie FIRST Global je Dean Kamen, americký vynálezca a filantrop. Je držiteľom viac ako 440 amerických a zahraničných patentov, preslávil sa predovšetkým vynálezom inzulínovej pumpy, Segwayu, robotickej protézy Luke Arm, či invalidného vozíka schopného jazdy po schodoch.








Pokračujte na ďalší príspevok »