Bratislavský Volkswagen vyrobil už 5-miliónte vozidlo. Biely Touareg pocestuje do Austrálie.

Volkswagen Touareg s výkonom 340 koní s lakom Pure White je už päťmilióntym automobilom vyrobeným v bratislavskom závode.
Vydané  Text: 
5-miliónty automobil vyrobený v Bratislave – Volkswagen Touareg

Práve dnes, 15. júna 2017, dosiahol bratislavský závod Volkswagen významný míľnik. Prebehla výroba v poradí už 5-miliónteho automobilu, pričom len v priebehu minulého roka 2016 to bolo 388 687 kusov áut, teda o 8771 kusov menej ako rok predtým

Bratislavský závod je jediným na svete, ktorý vyrába vozidlá piatich značiek pod jednou strechou. Vyrába exkluzívne Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, ŠKODA Citigo, SEAT Mii a karosérie pre Porsche Cayenne. Viac ako 99 % produkcie smeruje na vývoz do 148 krajín sveta. Najväčšie trhy, kam smerujú vozidlá sú Nemecko, USA a Čína. Touareg s významným číslom je pritom určený na export do Austrálie, pravdepodobne na konkrétnu objednávku zákazníka. Ide o Volkswagen Touareg V8 TDI so zdvihovým objemom 4,2 litra, výkonom 340 konských síl, 8-stupňovou automatikou Tiptronic a v laku Pure White. SUV-čko stojí na 21-palcových kolesách Mallory, interiér je čalúnený do dvojfarebného motívu v koži Nappa.
5-miliónty automobil vyrobený v Bratislave – Volkswagen Touareg

Volkswagenu sa na Slovensku darí

Veľkovýroba koncernu Volkswagen sa v Bratislave otvorila v roku 1991. Trvalo to sedem rokov (1998), kým závod dosiahol počet vyrobených automobilov 100-tisíc, bol ním Volkswagen Golf 4. generácie. Spoločne s automobilmi závod vo veľkom vyrábal aj prevodovky, ktoré exportoval do zahraničia. Neskôr 30. júna 2002 započala exkluzívna výroba karosérií pre Porsche Cayenne a príprava výroby vozidiel SUV – Volkswagen Touareg. V januári roku 2003 začína v bratislavskom závode sériová výroba SEATu Ibiza, v Devínskej Novej Vsi sa tak produkujú vozidlá už pre tri značky – Volkswagen, Porsche a SEAT. Prvý milión vyrobených vozidiel prekročil Volkswagen Slovakia 28. mája 2003 a už necelé dva roky potom, 29. apríla 2005, schádza z linky 1,5-milónte vozidlo – je ním Volkswagen Touareg. V novembri 2005 pribudol do výroby Audi Q7, ktoré sa vyrába exkluzívne v Bratislave pre zákazníkov z celého sveta. *Zdroj: Volkswagen*




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.