SERVIS

Zamrznutá kvapalina ostrekovačov čelného skla. Čo robiť? Správny je iba jeden postup

Keď vám zamrznú ostrekovače, je lepšie nešpekulovať a vyhnúť sa nevšedným trikom z internetu.

Najlepší postup je nechať kvapalinu postupne rozmraziť a potom vykonať opatrenia, aby sa problém neopakoval.
Vydané  Text: 

Kto zabudol vymeniť kvapalinu do ostrekovačov, toho môže ráno čakať nemilé prekvapenie. Zamrznutá kvapalina ostrekovačov je problémom, ktorý znepríjemní život a môže mať priamy dopad na bezpečnosť jazdy. Na jeseň a v zime je viditeľnosť kľúčová pre pohodlnú a bezpečnú jazdu.

Stierače bez kvapaliny do ostrekovačov môžu rozmazať snehovú kašu po čelnom skle a situáciu len zhoršiť. Ako sa s týmto problémom vysporiadať?

Ako rozmraziť kvapalinu ostrekovačov čelného skla?

Najúčinnejším spôsobom, ako sa zbaviť zamrznutej kvapaliny do ostrekovačov, je samozrejme teplo.

Toto je jednoduchý a zrejmý tip, ale v skutočnosti funguje najlepšie. Preto sa oplatí umyť sklo ručne a vydať sa na krátky výlet, napríklad do garáže nákupného centra. V pomerne teplom podzemnom parkovisku by sa kvapalina mala rýchlo roztopiť, najmä ak na Slovensku ešte neboli poriadne mrazy – rozumej hlboko pod nulou.

Pomôcť môže aj dlhšia jazda. Kvapalina sa roztopí z tepla generovaného benzínovým alebo naftovým motorom. Po určitom čase konečne začnú fungovať ostrekovače a budete ich môcť používať.

Tu však treba byť opatrný. Ak už raz kvapalina v ostrekovači zamrzla, zamrzne znova, keď ju použijete a rozmaže sa na ploche čelného skla.

Preto, keď sa vám podarí tekutinu rozmraziť, celkom nádrž vyprázdnite (resp. do rozsvietenia ikony na palubnom počítači o nedostatku kvapaliny) a dolejte zimnú kvapalinu do ostrekovačov. Potom sa problém už nebude opakovať.

V praxi často motoristi zmiešajú zvyšok letnej kvapaliny s novou zimnou, spravidla sa ale tento postup neodporúča – miešaním letnej a zimnej zmesi sa totiž vytvorí nehomogénna zmes, ktorá bude mať nežiadúce vlastnosti, napríklad bude na čelnom skle spôsobovať šmuhy a následne zamŕzať skôr.


Praktické triky z internetu môžu byť nebezpečné

Na internete je mnoho tipov, ako naliať do nádržky horúcu alebo vriacu vodu, ktorá má pomôcť pri odmrazovaní, ale neskúseným vodičom to neodporúčame, vôbec tento postup považujeme za nevhodný.

Kvapalina totiž zamrzla v hadičkách, nie v nádržke. Rozhodne nepoužívajte benzín ani rozpúšťadlá (takéto rady a nápady sa skutočne občas objavujú na fórach), tesnenie môže v krajnom príprade poškodiť aj poliatie teplou vodou.

Kedy vymeniť kvapalinu do ostrekovačov čelného skla?

Práve teraz – október, november, december. Ak ste to neurobili doteraz, nie je na čo čakať.

Ako sme uviedli vyššie, najlepšie je starú letnú kvapalinu z nádržky odstrániť – ak nemrzne, tak vystriekaním zmesi z ostrekovačov vpredu aj vzadu a krátko pred spotrebovaním celého objemu nádržky doliať doplna novú zimnú zmes. Tých zopár decilitrov letnej zmesi už zmienené problémy s miešaním už problémy nespôsobí.

Zamrznutá ručná brzda. Čo robiť? Po jednej z metód zaplače auto aj peňaženka









Pokračujte na ďalší príspevok »