Zimné pneumatiky: Odkedy ich musíte mať a stačia v zahraničí celoročné? Pozreli sme sa na to, ako je to v okolitých krajinách

Blíži sa zima a s ňou aj povinnosť používať zimné pneumatiky. Nie všade je to ale predpísané zákonom.

Ako sa na použitie zimných pneumatík pozerajú okolité štáty?
A čo ak mám na aute celoročné pneumatiky?
Vydané  Text: 

Napriek tomu, že vysoké teploty vonku stále atakujú dlhodobé rekordy, zima sa nezadržateľne blíži. S ňou každoročne prichádza aj nápor na pneuservisy. Mnoho vodičov si prezúvanie svojich áut necháva na poslednú chvíľu a častokrát sa stáva, že ich sneh či poľadovica zastihne nepripravených. V posledných rokoch navyše čoraz viac majiteľov áut kupuje celoročné pneumatiky.

Ako k nim pristupujú v zahraničí a odkedy musíte mať na aute povinne zimné pneumatiky? To a viac sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Slovensko

U nás je zmienka o zimných pneumatikách uvedená priamo v zákone č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Paragraf 38 zmieneného zákona totiž hovorí pomerne jasne, a to síce, že zimné pneumatiky na osobnom aute musíte mať v prípade:

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N1 môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je toto vozidlo na všetkých nápravách vybavené pneumatikami na jazdu na snehu označené horským symbolom alebo pneumatikami s označením „M+S“, „M.S“ alebo „M&S“.

Symbol M+S spoločne so symbolom vločky na zimných pneumatikách.

Zákon teda presne nešpecifikuje, kedy máte mať zimné pneumatiky na aute nasadené. Tá sa však vzťahuje na autá kategórie M2, M3, N2 a N3. V čase od 15. novembra do 31. marca musia mať takého vozidlá aspoň na hnacej náprave vyššie popísané pneumatiky. Minimálna hĺbka dezénu pri osobných autách zároveň nesmie klesnúť pod 3 milimetre.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Česko

Susedné Česko je na tom dosť podobne. Avšak na území nášho suseda spoza rieky Morava sa berie do úvahy aj platnosť odkedy a dokedy sa musia zimné pneumatiky na aute používať. Konkrétne podľa paragrafu 40a zákona „361/2000 Sb., o provozu na pozmeních komunikacích a o zménách některých zákonů“ má vodič povinnosť používať zimné kolesá od 1. novembra do 31. marca v prípade ak:

  • Je na ceste súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza.
  • Dá sa vzhľadom k poveternostným podmienkam predpokladať, že sa na pozemnej komunikácii v priebehu jazdy môže vyskytnúť súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza.

Zákonom predpísaná minimálna hĺbka dezénu zimnej pneumatiky v Českej republike pre vozidlá do 3,5 tony je 4 milimetre. Zároveň je dôležité dodať, že na území Česka je v platnosti aj dopravná značka (C15a) prikazujúca použitie zimných pneumatík aj v prípade, že na vozovke nie je ľad, sneh a ani námraza. A to aj dokonca za predpokladu dobrého počasia.

Inzercia

Inzercia

Rakúsko

Podobnú časovú platnosť povinnosti používania zimných pneumatík, ako je v Česku, majú aj v Rakúsku. Zimné gumy by ste tu mali využiť v čase od 1. novembra do 15. apríla a to vtedy, pokiaľ je na vozovke sneh, snehová kaša alebo ľad. Nariadenie sa týka, ako osobných, tak aj nákladných áut s celkovou prípustnou hmotnosťou do 3,5 tony.

Okrem povinnosti používať zimné pneumatiky sa v Rakúsku môžeme stretnúť aj s povinnosťou použitia snehových reťazí na hnacej náprave. Obvykle musíte reťaze používať na horských priechodoch v čase, keď je na ceste súvislá vrstva snehu, snehovej kaše alebo ľadu.

Rakúsko a Nemecko zavádzajú mýto za emisie, čoskoro sa pridá aj Slovensko. Kto nezadá údaje včas, bude platiť najdrahšie mýto automaticky

Maďarsko

Naši južní susedia nemajú žiadne presné podmienky, kedy by mali mať obuté zimné pneumatiky na aute. Na druhú stranu tu však je zákon, ktorý vodičom prikazuje použitie snehových reťazí za určitých poveternostných podmienok. Ide teda predovšetkým o situácie, kedy je na vozovke súvislá snehová, kašovitá alebo ľadová vrstva. Vtedy platí navyše zmena maximálnej povolenej rýchlosti na 50 kilometrov za hodinu. Majte teda na pamäti, že v Maďarsku síce zimné gumy podľa zákona nepotrebujete, no musíte mať pri sebe snehové reťaze.

Poľsko

V Poľsku taktiež nejestvuje právna úprava prikazujúca vodičom používanie zimných pneumatík. Vo všeobecnosti tam môžete na letných gumách jazdiť celoročne. Používanie zimných pneumatík je u našich severných susedov len odporúčaním, a to najmä z dôvodu pomerne tuhých zím. Treba však podotknúť, že viaceré inštitúcie sa o presadenie povinnosti zimných gúm vo forme novely zákona usilujú už roky. Zatiaľ sa však podobná úprava legislatívy nedotiahla do finále.

Prečo by ste mali si mali zaobstarať kvalitné zimné pneumatiky? Ich kúpu skutočne nepodceňujte…

Ako je to s celoročnými pneumatikami?

V posledných rokoch sa čoraz častejšie majitelia motorových vozidiel obracajú na celoročné pneumatiky. Ide o akési univerzálne riešenie spájajúce konkrétne vlastnosti letných a zimných gúm. Nakoľko Poľsko a Maďarsko nestanovujú povinnosť použitia zimných pneumatík, použitie celoročných gúm je teda v poriadku.

Na druhú stranu napríklad v Rakúsku smiete v zime používať celoročné pneumatiky len v prípade, ak je na ich bočnici označenie „M+S“, „M.S“, „M&S“ alebo označenie 3PMSF – teda symbol vločky. Rovnaké pravidlo platí aj pre používanie celoročných gúm v Česku. Zároveň sa berie do úvahy rovnaká minimálna hĺbka dezénu, ako v prípade zimných pneumatík.

Zmienené označenie sa musí nachádzať na bočnici celoročných pneumatík aj na Slovensku. Inak ich používanie na našich cestách nie je v súlade zo zákonom.

Pneumatiky od tohto roka obsahujú nový symbol, niektorí motoristi sa ním budú riadiť pro kúpe novej sady





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »