PORADŇA

S týmto trikom vám už TK a EK už neprepadnú. Je jednoduchý, stačí vám technický preukaz

Vedeli ste, že máte možnosť nastiviť si pripomenutie blížiaceho sa konca platnosti technickej a emisnej kontroly?

Samotný proces je jednoduchý a zvládne ho naozaj každý.
Stačí vám k tomu technický preukaz a pripojenie k internetu.
Vydané  Text: 

Téme emisnej a technickej kontroly sa na našom portáli venujeme pravidelne. Tieto dve štátom predpísané kontroly sú aj tak pre vodičov neustálou nočnou morou. Je to spôsobené ako zastaralým vozovým parkom na Slovensku, tak možným zlým zaobchádzaním s autom.

Nájdu sa aj vodiči, ktorí s kontrolami nemajú problém, no aj tak TK a EK vždy prešvihnú z dôvodu nepozornosti. Pre nich, a všetkých ostatných, tu máme návod ako sa tomu vyvarovať.

Vyhnite sa zbytočnej pokute

Pokiaľ nestihnete svoje vozidlo dostaviť včas na technickú či emisnú kontrolu, môže vám hroziť vysoká pokuta. V nasledujúcich riadkoch vám preto prinesieme návod, ako si nastaviť notifikácie na blížiaci sa koniec týchto kontrol.

Táto možnosť je tu s nami už od roku 2016, no veľa majiteľov áut o nej stále nevie. Stačí pritom len navštíviť webové stránky [Jednotného informačného systému v cestnej doprave](https://www.jiscd.sk). Po kliknutí na odkaz nižšie budete automaticky presmerovaný na nastavenie notifikácie na blížiaci sa koniec TK a EK.

Chcem si nastaviť notifikáciu na blížiaci sa koniec TK a EK

Zaberie to pár klikov

Na stránke, ktorá sa vám zobrazí musíte vyplniť dve políčka. Jedným z nich je evidenčné číslo vozidla, ktoré pravdepodobne viete naspamäť. Druhým je číslo osvedčenia o evidencii časť II. Reč je o čísle, ktoré je uvedené na tzv. veľkom technickom preukaze, ktorý ste dostali k vozidlu. Konkrétnejšie umiestnenie tohto čísla je vyobrazené na obrázku nižšie spoločne s daným druhom dokladu na základe dátumu vydávania.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Následne je potreba potvrdiť, že nie ste robot a kliknúť na tlačidlo prihlásiť.

V prvom kroku musíte vyplniť príslušné polia z dokladov vášho auta.

Zobrazí sa vám „Elektronická servisná kniha vozidla – Prehľad vozidiel“, kde uvidíte príslušné VIN číslo spoločne s evidenčným číslom a značkou vášho auta. Tu stačí kliknúť na tlačidlo „Zobraziť EKV“.

V druhom kroku je potreba zobraziť si EKV.

Ďalej sa vám zobrazí „Elektronická knižka vozidla“, kde sú uvedené všetky informácie o vašom aute. Nájdete tu okrem iného aj prehľad emisných a technických kontrol, prípade kontroly originality či iné úkony, ktoré boli na aute vykonané a sú štátom schválené. Už tu môžete vidieť v spodnej časti sekciu „Platné kontroly“. Takto si viete manuálne prezrieť do kedy TK a EK na vašom aute platí. Pre nastavenie notifikácie však musíte kliknúť na tlačidlo „Nastaviť notifikácie“, ktoré je v pravej hornej časti EKV.

Následne stačí už len kliknúť na tlačidlo nastaviť notifikácie.

Po kliknutí naň sa vám zobrazí formulár, kde zadáte svoje telefónne číslo a email. Naň vám bude doručená potrebná notifikácie o blížiacom sa konci TK a EK. Celý proces je týmto hotový.

V poslednom kroku je potreba vyplniť telefónne číslo, na ktoré vám upozornenie príde.





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »